Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Η Καταλονία βαδίζει προς την ανεξαρτησία....

Η Καταλονία έκανε ήδη το πρώτο βήμα προς την απόσχιση από την Ισπανία. Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαρκελώνης ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα, που θα επιτρέψει στους Καταλανούς την έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους το αργότερο μέχρι το 2017.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε ο αυτονομιστικός συνασπισμός «Μαζί για το ναι» του Αρτούρ Μας και το αριστερό κόμμα CUP.
Ενώ όμως ο συνασπισμός έχει επιτύχει μεγάλη συσπείρωση, δεν κατόρθωσε να κερδίσει στις προηγούμενες τοπικές εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Μόνο λόγω της υποστήριξης του CUP κατάφερε το «Μαζί για το ναι» να στηρίξει το ψήφισμα. Στην πραγματικότητα λιγότερο από το μισό του εκλογικού σώματος είχε ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτέμβρη τους υποστηρικτές της απόσχισης.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Μαδρίτης δήλωσε αμέσως ότι θα υποβάλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αίτηση ακύρωσης του ψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Εάν το δικαστήριο κηρύξει την απόφαση της καταλανικής βουλής αντισυνταγματική, τότε η εφαρμογή του ψηφίσματος θα ανασταλεί για έξι μήνες, ώσπου οι δικαστές να ακούσουν και τις δύο πλευρές προτού καταλήξουν σε οριστική απόφαση. Εν τω μεταξύ η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας απειλεί να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό της την καταλανική περιφερειακή αστυνομία σε περίπτωση που η τοπική κυβέρνηση δε σεβαστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο. http://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.