Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Ένα εκκλησάκι-σταυρός μέσα στα βράχια του Αιγαίου...

Το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο ΟΡΑ (μια ανοιχτή πλατφόρμα για την αρχιτεκτονική) σχεδίασε το παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού, μια εκκλησία με συμβολική μορφή που εκφράζει συγχρόνως την παράδοση και την πίστη. Βασίζεται στην απλότητα και την αρμονία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η πρόταση...
έχει δημιουργηθεί για την Σέριφο και διαθέτει ενιαία πρόσοψη με τον βράχο που αντικρίζει το Αιγαίο Πέλαγος.
Το παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού όπως το ονόμασαν είναι το αποτέλεσμα μιας πλήρους μελέτης της αισθητικής, της δομής, καθώς η οπτική επίδραση του
κτίσματος στο τοπίο είναι ελάχιστη και πολύ αρμονική.
Το εκκλησάκι ορίζεται κυρίως από το σχήμα του, έναν σταυρό που δημιουργεί ένα χώρο οργανωμένο σε τρία επίπεδα.  Η ιδέα της ενσωμάτωσης αυτού του θρησκευτικού συμβόλου στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχει πραγματοποιηθεί σε κατακόρυφο προσανατολισμό. Τη νύχτα, το φωτισμένο εκκλησάκι είναι ορατό από μεγάλη απόσταση και μπορεί να λειτουργεί και ως φάρος. Το τραχύ του τελείωμα με γυμνές επιφάνειες σκυροδέματος ταιριάζει με το άγονο τοπίο γύρω.

Το ανατολικό φως εισχωρεί στο εκκλησάκι μέσα από την μπροστινή πρόσοψη και το βιτρό φωτίζοντας με δυναμικά μοτίβα το χώρο και είναι εμπνευσμένο από την του  «Ronchamp» Le Corbusier και την εκκλησία του φωτός του Tadao Ando.


Το «παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού» είναι ένα μη οικοδομημένο όραμα που αναζητά έναν επενδυτή ή κάποιον οραματιστή να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.