Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ...

Προχωρώντας σε μια σπάνια κίνηση το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες για την ύπαρξη τρομοκρατικού κινδύνου σε πολλές περιοχές της γης.
Κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων για Γαλλία.
Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στο Μπαμάκο, στην Τουρκία και στη Νιγηρία οι ΗΠΑ εφιστούν την προσοχή στους πολίτες τους να βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης όταν παραμένουν σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής κυκλοφορίας. Θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός σε πολλά σημεία της γης. «Σε κατάσταση επαγρύπνησης»
Και στη Γερμανία οι αστυνομικοί σε πλήρη επαγρύπνηση
Και στη Γερμανία οι αστυνομικοί σε πλήρη επαγρύπνησηΗ ταξιδιωτική οδηγία για υπαρκτή παγκόσμια τρομοκρατική απειλή εξεδόθη από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο οδηγείται στο συμπέρασμα ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα ή η Μπόκο Χαράμ, σχεδιάζουν κι άλλες επιθέσεις σε πολλές περιοχής της γης. «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας όταν παραμένουν σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν δημόσια μέσα για τις μετακινήσεις τους» αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία. «Θα πρέπει να αποφεύγουν δημόσιες συναθροίσεις με πολύ κόσμο, ιδιαίτερη επαγρύπνηση χρειάζεται στην περίοδο των διακοπών».
Η ταξιδιωτική οδηγία λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2016. Χρήζει διευκρίνισης ότι το υπουργείο δεν συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια, αλλά με τη λεγόμενη travel alert προειδοποιεί για την ύπαρξη γενικευμένων κινδύνων.
Κατακόρυφη μείωση των κρατήσεων
Γάλλοι αστυνομικοί στο Montrouge, όπου βρήκαν ζώνη με εκρηκτικά χωρίς εκπυρσοκροτητή
Γάλλοι αστυνομικοί στο Montrouge, όπου βρήκαν ζώνη με εκρηκτικά χωρίς εκπυρσοκροτητήΤο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί επίσης και για τον κίνδυνο μεμονωμένων επιθέσεων από δράστες που δεν ανήκουν μεν σε κάποια οργάνωση, αλλά παρακινούνται σε τρομοκρατικές δράσεις από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις. «Οι πιθανότητες για τρομοκρατικές επιθέσεις είναι συνεχείς γιατί μέλη του Ισλαμικού Κράτους επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ πίσω στις χώρες καταγωγής τους», αναφέρεται σε άλλο σημείο της οδηγίας, παραπέμποντας σε ευρωπαίους και αμερικανούς πολίτες που εκπαιδεύτηκαν στη Συρία και στο Ιράκ και επέστρεψαν ή επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Ο φόβος των πολιτών καταγράφεται και στις κρατήσεις αεροπορικών ταξιδιών για το Παρίσι. Σύμφωνα με την ForwardKeys, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Ισπανία, που καταγράφει τάσεις στην τουριστική βιομηχανία επί τη βάσει 14 εκ. κρατήσεων την ημέρα, από τις επιθέσεις στο Παρίσι μειώθηκαν κατά 27% οι κρατήσεις για επισκέψεις στη γαλλική πρωτεύουσα. «Θα χρειαστούν 4 μήνες μέχρις ότου επανέλθει η κατάσταση στα προηγούμενα επίπεδα» είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Ολιβιέ Ζαγκέ. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Γαλλία είναι η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες. Πέρυσι το Παρίσι επισκέφθηκαν 32,2 εκ. τουρίστες.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Spiegel online, reuter, http://www.dw.com

Σχόλια