Να μην αλλάξουμε τρόπο ζωής...

Η τρομοκρατία δεν γίνεται μόνο με καλάσνικοφ και εκρηκτικά. Έχει και ψυχολογική διάσταση. Σπέρνει το φόβο, τον συλλογικό φόβο.
Η συζήτηση στις οικογένειες ήταν ζήτημα χρόνου. Να πάμε στις χριστουγεννιάτικες αγορές; Να πάμε στο γήπεδο, σε συναυλίες ροκ μουσικής; Οι απαντήσεις ποικίλουν:
από το «όχι» πολλών μητέρων που λένε «πρέπει να πηγαίνουμε κάθε χρόνο και ιδίως με τα παιδιά;» μέχρι το συγκρατημένο «ναι» των πατεράδων που λένε «η ασφάλεια είναι πάντα μεγαλύτερη αμέσως μετά από ένα τρομοκρατικό χτύπημα».
Οι συζητήσεις αυτές δείχνουν ότι αποκαλύπτεται πλέον και το αφηρημένο πρόσωπο της τρομοκρατίας. Τρυπώνει ως φόβος στο μυαλό, τις καρδιές και τη σκέψη μας. Ο φόβος είναι δικαιολογημένος. Πριν όμως μας κυριεύσει η παράνοια θα πρέπει να σκεφθούμε ψύχραιμα: Ναι ο εχθρός είναι αόρατος. Συνειδητοποιούμε την παρουσία του όταν είναι ήδη πολύ αργά. Όταν μετράμε πια νεκρούς και τραυματίες. Ποια είναι όμως τα συμπεράσματα από τις διαπιστώσεις αυτές;
Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας είναι απαραίτητη. Για πολλά χρόνια στη Γερμανία θεωρούσαμε απολύτως φυσιολογικές τις περικοπές στην αστυνομία. Πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν και αντ΄ αυτού αυξήθηκαν οι υπερωρίες. Ο εξοπλισμός της αστυνομίας έπαψε προ πολλού να είναι σύγχρονος. Την ίδια στιγμή είναι αυτονόητο ότι οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν όλα σχεδιάζουν αυτόχειρες τρομοκράτες. Και μόνο η εντονότερη παρουσία της αστυνομίας στους δημόσιους χώρους εγγυάται ωστόσο περισσότερη ασφάλεια. Όπως και να το κάνουμε μερικά προσεκτικά μάτια παραπάνω βλέπουν περισσότερα. http://www.dw.com

Σχόλια