Γιατί η Γερμανία είναι κερδισμένη από τους πρόσφυγες;

Οι πρόσφυγες θα τονώσουν τη γερμανική οικονομία, καθώς η δραστική αύξηση του αριθμού τους στη Γερμανία θα επιδράσει θετικά και η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2015 και το 2016, σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έκθεση των κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ποσά που θα διαθέσει το κράτος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα δαπανηθούν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Με άλλα λόγια, η έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων θα λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα σαν ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Αυτές, όμως, είναι πιθανό να μην είναι αρκετές.

Με βάση τον υπολογισμό ότι φέτος θα έρθουν 900.000 πρόσφυγες στη Γερμανία και τον επόμενο χρόνο 600.000, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η ροή θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των ανέργων το 2016 κατά 75.000.

Δημοσιονομικό πλεόνασμα και μισθολογικές αυξήσεις

Ανεξάρτητα, όμως, από το κόστος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, οι ερευνητές αναμένουν για φέτος και τον επόμενο χρόνο και πάλι πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό επειδή θα ανέβουν οι μισθοί και συνεπώς τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία της γερμανικής οικονομίας, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν μια ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Βέβαια, στην εαρινή τους έκθεση τα ινστιτούτα έκαναν λόγο ακόμη για μια άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1%. Βασική αιτία για την ελαφρά υποχώρηση είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα, συνέπεια των οποίων είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών.

Αντιθέτως, στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας συμβάλλουν οπωσδήποτε η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, αλλά κυρίως η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία βασίζεται στον υψηλό βαθμό απασχόλησης.

 dw.com

Σχόλια