Αθόρυβη απόσχιση της ανατολικής Ουκρανίας...

Η συμφωνία του Μινσκ προβλέπει οι περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών να παραμείνουν ουκρανικά εδάφη. Ωστόσο, η υιοθέτηση του ρωσικού νομίσματος και ρωσικών σχολικών βιβλίων εκπέμπουν το αντίθετο μήνυμα.
Μερικές φορές ένα και μόνο γράμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Φιλορώσοι αυτονομιστές προέβησαν σε μια μικρή «διόρθωση» μιας πινακίδας στα προάστια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Αφαιρώντας ένα σύμβολο μετέτρεψαν το όνομα της πόλης στη ρωσική εκδοχή της. Εδώ και μήνες φιλορώσοι αυτονομιστές αντικαθιστούν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους τις ουκρανικές πινακίδες με νέες, με τα τοπωνύμια γραμμένα στα ρωσικά. «Τώρα πρόκειται για μια άλλη χώρα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ιγκόρ Μαρτίνοφ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος του Ντονέτσκ με τη στήριξη των αυτονομιστών. Ο ίδιος προανήγγειλε την απομάκρυνση ουκρανικών εθνικών συμβόλων και εμβλημάτων από δημόσιους χώρους.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στο Μινσκ τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνήθηκε ότι οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα λάβουν μεγαλύτερη αυτονομία, παραμένοντας όμως τμήμα του ουκρανικού κράτους. Αποφάσεις που επιβεβαίωσαν και στη συνάντησή τους στις αρχές Οκτωβρίου στο Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
http://www.dw.com

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.