Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Ελλάδας

Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Ελλάδας.Στα επίπεδα του καλοκαιριού έφτασαν οι ροές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες και πλέον συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή (16/10) πάνω από 8.900 μετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα, το Σάββατο (17/10) οι αφίξεις ξεπέρασαν 9.100, και την Κυριακή (18/10), οι αφίξεις πλησίασαν τις 9.200.

Συνολικά πάνω από 27.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πλειονότητα των οποίων έφθασε στο νησί της Λέσβου. Μάλιστα το νησί της Χίου, που είχε αφίξεις μέχρι 300-500 μετανάστες την ημέρα, το Σαββατοκύριακο, δέχθηκε πάνω από 4.300 μετανάστες.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών έχουν ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 25 θανάτους στο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται αρκετά παιδιά. Δύο περιστατικά στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου αναφέρθηκε κόστισαν τη ζωή σε 10 μετανάστες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και δύο βρέφη.

Στις 17 Οκτωβρίου το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έσωσε 13 μετανάστες και εντόπισε τα πτώματα από τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Τρεις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται – Ένας άντρας, μια γυναίκα και ένα παιδί.

Στις 18 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έσωσε 80 μετανάστες στο Φαρμακονήσι από ένα ξύλινο σκάφος που είχε ανατραπεί. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, ένα παιδί επτά χρονών πέθανε.

Στις 19 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ακτοφυλακή έσωσε 12 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Μεγίστης και βρήκε το άψυχο το σώμα του βρέφους.

Εν τω μεταξύ, στο κανάλι της Σικελίας μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, περίπου 1.300 άνθρωποι διασώθηκαν το Σάββατο (17/10) και την Κυριακή. Επτά γυναίκες και ένας άνδρας βρέθηκαν νεκροί σε φουσκωτές βάρκες 130 μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Λαμπεντούσα.

2.822 μετανάστες έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους στο κανάλι της Σικελίας – στην πλειοψηφία των 3.138 μεταναστών που πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη το 2015.

Σχόλια