Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Διορθώνουν οι Γερμανοί..Συντονισμός με την Τουρκία «δεν σημαίνει κοινές περιπολίες»

Το Βερολίνο αναγνωρίζει της ελληνικές «ευαισθησίες» στο ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, ζητώντας συντονισμό με την Τουρκία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αποδεχόμενος την πρόταση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ,
ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε για την Κυριακή άτυπη συνάντηση των ηγετών όλων των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ροή των προσφύγων από τα Βαλκάνια ως τη Γερμανία.
Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ της Τετάρτης ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, στόχος της συνάντησης είναι να βρεθούν «κοινές λύσεις» για το προσφυγικό πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προπαντός στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο έλεγχος αυτός θα επιτευχθεί με συντονισμό. «Ασφαλώς γνωρίζουμε για τις ευαισθησίες στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί στα ευρωπαϊκά σύνορα συντονισμός με έναν νατοϊκό εταίρο όπως είναι η Τουρκία. Όπως διευκρίνισε, συντονισμός «δεν σημαίνει όμως κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι το διαφορετικό». Ο κ. Ζάιμπερτ δεν θέλησε να συγκεκριμενοποιήσει το τι μπορεί να σημαίνει «συντονισμός», επειδή, όπως είπε, «αυτό είναι κάτι που βρίσκεται πάνω από τις δυνάμεις ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης». Τόνισε όμως ότι ο συντονισμός θα είναι «προς το συμφέρον όλων».
Ας σημειωθεί πάντως ότι αυτή η διευκρίνιση διαφέρει από τη στάση που τηρούσε το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα. Ως τώρα η γερμανική κυβέρνηση ζητούσε μεν την ελληνογερμανική συνεργασία στο Αιγαίο για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά απέφευγε να απαντήσει αν αυτή η συνεργασία θα επιδιωχθεί με κοινές περιπολίες. Κατά αυτόν τον τρόπο άφηνε περιθώρια σε μια τέτοια ερμηνεία, πράγμα που απορρίπτει η Αθήνα.  http://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.