Αυτή δεν είναι καλή είδηση..Όχι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην προσφυγή για διαγραφή του ελληνικού χρέους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο απέρριψε την Τετάρτη προσφυγή ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών, η οποία ζητούσε τη διαγραφή του «επαχθούς» ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν το δικαίωμα
να αποφασίζουν μονομερώς ένα κούρεμα χρέους. Οι ευρωπαίοι δικαστές απέρριψαν την πρόταση της πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα και αποσκοπούσε στη διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στόχος της πρωτοβουλίας, την οποία είχε αναλάβει ο νομικός εκπρόσωπος της οργάνωσης "Σεισάχθεια" Αλέξιος Αναγνωστάκης, ήταν να καθιερωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ η «αρχή της καταστάσεως ανάγκης, κατά την οποία, οσάκις η εξυπηρέτηση επαχθούς χρέους απειλεί την οικονομική και πολιτική υπόσταση κράτους, η άρνηση καταβολής του χρέους αυτού είναι αναγκαία και δικαιολογημένη».
Το δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών η στήριξη κρατών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πρέπει να αποφασιστεί από κοινού από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όχι στην «Ευρώπη της Αλληλεγγύης»
Το κούρεμα του δημοσίου χρέους ήταν ο στόχος της πρωτοβουλίας
Η πρόταση με τίτλο «Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Ευρώπη της Αλληλεγγύης» υποβλήθηκε αρχικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2012, προκειμένου να καθιερωθεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας σχετικός με το αίτημα νόμος. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν υπογραφές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφού νωρίτερα η ΕΕ θα είχε εγκρίνει την πρόταση.
Ωστόσο η Κομισιόν απέρριψε την αίτηση με την αιτιολόγηση ότι δεν ενέπιπτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Έτσι η πρωτοβουλία δεν μπόρεσε να καταχωρηθεί επίσημα, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει καν η συλλογή υπογραφών.
Στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Διμαστήριο με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν. Την Τετάρτη το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν πράγματι δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει στον νομοθέτη της ΕΕ την καθιέρωση αρχής, βάσει της οποίας χώρες μπορούν να απαλλάσσονται από τα χρέη τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.
Αλεξάνδρα Κοσμά (epd)
www.dw.com

Σχόλια