Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ προτείνει το ΔΝΤ..

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να μειώσουν και άλλο το ελληνικό χρέος, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισεκ. ευρώ. Αυτό θα μπορέσει να γίνει μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους. Επιπλέον το Ταμείο θέλει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια.

Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό το απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισεκ. ευρώ ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, επισημαίνει η Rheinische Post.

Έξυπνο «reprofiling» προτείνει ο Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung τόνισε ότι κανείς εκ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup «δεν προτιμά μια απομείωση χρέους. Επομένως δεν μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε ή να απομειώσουμε ονομαστικά τα ελληνικά χρέη. Όμως μπορούμε να συζητήσουμε για ένα έξυπνο reprofiling», διευκρίνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Εξηγώντας τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιου είδους reprofiling, δήλωσε ότι «μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των τόκων. Αν δεν προβούμε σε απομείωση χρέους, κάτι που θεωρώ βέβαιο (σ.σ. ότι δεν πρόκειται να συμβεί), πρέπει να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση του χρέους τόσο ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εκφράστηκε θετικά για την έως τώρα στάση της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «στην Αθήνα υπάρχει η πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων».

Σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτήν την περίοδο η Ευρώπη -που, σημειωτέον, ήταν και το κεντρικό θέμα της συνέντευξής του στην εφημερίδα του Μονάχου- τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι υπαρξιακή για την Ευρώπη». Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ο Πιέρ Μοσκοβισί θεωρεί πιθανό να επιτραπεί στα κράτη της ΕΕ να δημιουργούν προσωρινά περισσότερα χρέη εξαιτίας των πολλών προσφύγων – Πολλές χώρες ζητούν να συμβεί αυτό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, «στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται και εξαιρέσεις σε περίπτωση ασυνήθιστων συνθηκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.