Σμπώκος και άλλοι τέσσερις στο εδώλιο για τις "χρυσές" μίζες των TOR M1

Εδώλιο για πέντε άτομα "δείχνει" βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τις "χρυσές" μίζες που διακινήθηκαν από την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Με το βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν για παθητική δωροδοκία από κοινού σε βάρος του δημοσίου και "ξέπλυμα" χρήματος ο πρώην... επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ και "δεξί χέρι" του Τσοχατζόπουλου, Ιωάννης Σμπώκος, το στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Καμάρης, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και οι αδελφοί Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης.
Για την επίμαχη αγορά οι μίζες που δόθηκαν ως "δωράκι" φτάνουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προσωπική "αμοιβή" του Γ. Σμπώκου έφτασε τα δώδεκα εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας. Τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας Clavis, την οποίας ιδρυτής εμφανίζεται ο Γ. Καμάρης ενώ την διαχείρισή της είχανε οι αδελφοί Χριστοδουλίδη. Όσον αφορά τον Π. Γερμανό, αυτός σύμφωνα με το βούλευμα φέρεται ότι εισέπραξε από την Clavis περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ τα οποία στη συνέχεια διοχέτευσε σ'ένα πλέγμα εταιρειών πριν καταλήξουν στον πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.
Η υπόθεση διαχωρίστηκε για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών (1999-2000) Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος θα ελεγχθεί ποινικά για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Με το ίδιο βούλευμα εξάλλου, απαλλάχτηκε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας και άλλοι δέκα κατηγορούμενοι. Η κατηγορία που αντιμετώπιζαν ήταν ψευδής βεβαίωση κατά του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.
Τέλος, παύθηκε λόγω θανάτου η ποινική δίωξη σε βάρος του Βλάσση Καμπούρογλου. Πρόκειται για τον επιχειρηματία που είχε βρεθεί νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Οκτώβριο του 2012 σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα...

Σχόλια