Νέα Σοβαρή επιδείνωση των Σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην δημιουργία νέας αεροπορικής βάσης σε συριακό έδαφος για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα που βλέπει τα σχέδια της για την ανατροπή του νόμιμου καθεστώτος της Συρίας να απομακρύνονται οριστικά από την υλοποίηση τους.
Η εξέλιξη αυτή...
προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας και σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι Ερντογάν Νταβούτογλου επικρίνουν έντονα την ρωσική κίνηση ενώ κατηγορούν για πρώτη φορά ανοιχτά την Ρωσία ότι με την νέα της παρέμβαση της στην Σύρια αντί να επιλύσει το πρόβλημα αντίθετα τα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο.
Οι πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο Ρώσοι όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την ροή στρατιωτικού υλικού προς την Συρία, αλλά να διευρύνουν την στρατιωτική υποστήριξη προς το καθεστώς Άσαντ, γεγονός που έχει θορυβήσει έντονα την Άγκυρα την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει καθεστώς εμφυλίου πολέμου στο δικό της έδαφος με τους Κούρδους του ΡΚΚ.
Ήδη όλες οι συνομιλίες των δυο χωρών για μια σειρά θεμάτων όπως ο ενεργειακός αγωγός Türkstream, έχουν διακοπεί με πρωτοβουλία της ίδιας της Ρωσίας ενώ η Μόσχα έχει καταγγείλει με σκληρά λόγια την πρόσφατη συμφωνία του Ιντζιρλίκ, ΗΠΑ – Τουρκιάς, πρωτοστατούντος του Αμερικανού στρατηγού Jonh Allen, για κοινή επέμβαση στην Συρία προς την δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε συριακό έδαφος. Τη συμφωνία αυτή απέρριψε με έντονο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, καταγγέλλοντας τις δυο χώρες ότι με την πρόφαση καταπολέμησης των Τζιχαντιστών σκοπεύουν να ανατρέψουν το νόμιμο καθεστώς της Συρίας.
Το θέμα της Συρίας είναι σε δραματική εξέλιξη και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση στο συριακό έδαφος των δυο μεγάλων αντίπαλων στρατοπέδων, ενώ συνεχίζεται και αναμένεται να διευρυνθεί το τεράστιο κύμα μαζικής μετακίνησης πληθυσμών προς την χώρα μας και την Δύση.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Σχόλια