Ποιοι κορυφαίοι πολιτικοί κρύβονται στη λίστα Λαγκάρντ....

Οι εισαγγελείς ξετυλίγουν τον μίτο της διαπλοκής και του βρώμικου χρήματος

Η λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται στο επίκεντρο ενός προεκλογικού αγώνα, για τέταρτη φορά, τα τελευταία χρόνια. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του συστήματος της διαπλοκής να την κρύψει σε ένα συρτάρι, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια προσπάθησαν να τη σπρώξουν στη λήθη, τελικά...
η Δικαιοσύνη προχωρά και όλοι ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Όχι μόνο για να διερευνηθεί η γνωστή περίπτωση των καταθέσεων του κ. Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά κυρίως για να αποκαλυφθούν άλλα ονόματα πιο τρανταχτά.
Για τέταρτη φορά, λοιπόν, ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει χωρίς να έχει πραγματικά ούτε ένα απτό στοιχείο της διαπλοκής που κρύβεται μέσα σε αυτή τη λίστα. Ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, αλλά κυρίως πολιτικών και στενών τους συγγενών βρίσκονται καλά κρυμμένα πίσω από fund, off shore και παρένθετα πρόσωπα. Παρέλκει φυσικά να αναφερθούμε στις άλλες λίστες όπως αυτή του Λουξεμβούργου και των 24.000 προσώπων που είχαν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
Είναι προφανές ότι το σκάνδαλο τείνει να γίνει… διαχρονικό, καθώς επί πέντε χρόνια τώρα κανείς δεν ήθελε να ελεγχθούν ουσιαστικά οι λογαριασμοί και να βρεθούν οι πραγματικοί κάτοχοι των χρημάτων, η προέλευσή των οποίων δηλητηριάζει το δημόσιο βίο της χώρας.
Οι δηλώσεις καλών προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δίνουν βεβαίως μια σημαντική ώθηση στη Δικαιοσύνη για να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, αλλά δεν είναι αρκετές. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συστήματα διαπλοκής δομημένα με δεσμούς αίματος και χρήματος, με βασικό κανόνα λειτουργίας την «ομερτά» και τη συγκάλυψη. Αυτά πρέπει να σπάσουν, αυτά πρέπει να αποκαλυφθούν.
Προφανώς, το πραγματικό διακύβευμα αυτής της εργώδους προσπάθειας συγκάλυψης είναι οι αποκαλύψεις ποσών και προσώπων να φέρουν έναν πραγματικό πολιτικό σεισμό στη χώρα και να αποθεμελιώσουν οριστικά τουλάχιστον ένα μέρος ενός πολυπλόκαμου τριγώνου της διαπλοκής μέσα από το οποίο κυβερνάται η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί που με καθυστέρηση πολλών μηνών πήγαν στη Γαλλία και ανέκριναν τον Ερβέ Φαλτσιανί, τον άνθρωπο που με τις αποκαλύψεις του προκάλεσε παγκόσμιο σεισμό για τον τρόπο λειτουργίας μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου, την HSBC, γύρισαν με στοιχεία και κυρίως με ονόματα.
ADVERTISEMENT
Προφανώς σε αυτή τη φάση τα στοιχεία αυτά χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση αλλά είναι σαφές ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και στο τέλος αυτής της διαδρομής, πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους και ενδεχομένως την ελευθερία τους…
Μεταξύ τους και κορυφαίοι πολιτικοί που χρόνια τώρα βρίσκονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας μέσα από θέσεις ευθύνης ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στο όνομα στενού συγγενούς πρώην πρωθυπουργού που διατηρούσε περισσότερους από ένα λογαριασμό στην HSBC, συνολικού ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ερευνάται το όνομα άλλου υπουργού από… τζάκι, που επί σειρά ετών μετείχε σε κυβερνήσεις παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του.

Στη λίστα Λαγκάρντ στην οποία συνολικά συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 λογαριασμοί υπάρχει ακόμα και το όνομα άλλου κορυφαίου υπουργού των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ταυτοποίηση δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς οι καταθέσεις ήταν κρυμμένες -τις περισσότερες φορές- με επιμέλεια πίσω από εταιρείες και παρένθετα πρόσωπα.

Το κουβάρι της διαπλοκής και του «μαύρου» χρήματος είναι μπλεγμένο και ουσιαστικά αποτελεί ένα μίτο της Αριάδνης. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί όμως εμφανίζονται σίγουροι, πως με υπομονή και επιμονή έχοντας πλέον βρει την άκρη θα καταφέρουν σύντομα να έχουναδιάσειστα στοιχεία για να στείλουν στη Δικαιοσύνη με την κακουργηματική κατηγορία του «ξεπλύματος» τα πρόσωπα εκείνα που επί πολλά χρόνια κρύβονται, κρύβοντας ταυτοχρόνως και τα χρήματά που θα πρέπει -πλέον- να αποδείξουν πώς βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Όταν αποκαλυφθούν, η φοροδιαφυγή θα είναι το μικρότερο τους πρόβλημα…

Newsbomb.gr

 

Σχόλια