Πούτιν..ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, είναι να υποστηριχτεί ο Άσαντ

Σαφή θέση υπέρ της παραμονής του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην ηγεσία της Συρίας, έλαβε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που η αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία προκαλεί τριβές με την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, που επιζητεί την ανατροπή του.
Σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του,
το οποίο μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «CBS», ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, είναι να υποστηριχτεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Κρεμλίνου έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του «CBS», η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.
Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το γεγονός ότι η αύξηση αυτής της στρατιωτικής δύναμης έχει στόχο να «σώσει» τον Άσαντ, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε: «Έχετε δίκιο».
«Πιστεύω βαθιά ότι όλες οι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση -που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση (στη Συρία)- θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της περιοχής ή σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη, όπου όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί. Παρακολουθήσαμε μια παρόμοια κατάσταση στο Ιράκ», υποστήριξε ο Πούτιν.
«Και δεν υπάρχει άλλη λύση στη συριακή κρίση, παρά η ενίσχυση των κυβερνητικών δομών και η παροχή βοήθειας προς αυτές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε, υποδηλώνοντας την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Συρία δείχνει την απόφαση του Κρεμλίνου να παρέμβει ενεργότερα για τη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή, θεωρώντας ως καλή δικαιολογία τη στήριξη του Άσαντ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν προωθημένη αεροπορική βάση στην επαρχία της Λαττάκειας, προπύργιο του Άσαντ, και τουλάχιστον 28 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί εκεί. Οι Ρώσοι δεν διέθεταν μέχρι τώρα στη Συρία, παρά μόνο τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Σχόλια