Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόγνωση καιρού 37ης εβδομάδας του 2015 (5 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου).

Φίλες και φίλοι,
πέρα από το ...καυτό πολιτικό κλίμα των ημερών έχουμε και το ...καυτό μέτωπο του καιρού που κάνει την ζωή μας αυτές τις μέρες ....πολύ ζεστή.
Ψάχνοντας λοιπόν κανείς να βρει τον ορισμό του καύσωνα θα δυσκολευτεί,
γιατί πολύ απλά τέτοιος ορισμός σαν “κλιματολογικό φαινόμενο της Γης” δεν υφίσταται παγκοσμίως. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός :  “αυτό που αποτελεί καύσωνα για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη ενδεχομένως να  αποτελεί κύμα ...δροσιάς για κάποιες άλλες  περιοχές όπως π.χ. ο Ισημερινός  ή οι έρημοι  Σαχάρα και  Καλαχάρι”.

Αυτό λοιπόν που αξίζει να τονίσω είναι το γεγονός ότι ο «καύσωνας» για τις περιοχές μας έχει σαφώς σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες αλλά αυτό που κυρίως “τον καθορίζει και τον ορίζει”  έχει περισσότερο σχέση με την ελάχιστη θερμοκρασία και την διάρκεια των παραπάνω φαινομένων.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Μετεωρολογική Πρακτική για να οριστεί ο καύσωνας στη χώρα μας απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Μέγιστη θερμοκρασία σε πιστοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
2. Ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
3. Επικράτηση άπνοιας ή ασθενών ανέμων  και ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος σχετικά  μικρό.
4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ Επόμενης βδομάδας
Τους 40 βαθμούς λοιπόν έφτασε η θερμοκρασία σήμερα κατά τόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα και έτσι θα συνεχίσει και αύριο. Απνοιες κυριαρχούν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η απουσία νεφών κάνει αίθριο τον καιρό. Σαββατοκύριακο λοιπόν αίθριο και ...πολύ καυτό!!!
Από την Δευτέρα μια ενίσχυση του μελτεμιού θα δώσει μια ανάσα δροσιάς και θα συνδυαστεί με λίγες βροχές και καταιγίδες σαν αστάθεια τις απογευματινές ώρες Δευτέρας και Τρίτης στην Κεντρική και Βόρεια Ηπειρωτική Ελλάδα πλην Αν. Μακεδονίας και Θράκης. 
Τετάρτη και Πέμπτη αίθριος καιρός με θερμοκρασίες μέγιστες 33-34 βαθμούς,  αρκετά χαμηλότερες από αυτές του Σαββατοκύριακου.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής μια σοβαρή μεταβολή του καιρού αναμένεται να εκδηλωθεί με ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο, συνοδευόμενο  από μεγάλη ποσότητα δυναμικής αλλά και κινητικής ενέργειας θα ξεκινήσει από τις Σύρτεις (Βόρεια Αφρική-Λιβύη) και θα κινηθεί πολύ γρήγορα Ανατολικά - Βοριειανατολικά ακολουθώντας την πορεία που φαίνεται στη διαφάνεια. Θα περάσει δηλαδή από το Ιόνιο την Βορειοδυτική Ελλάδα, την Αλβανία, την Γιουγκοσκλαβία, την Ρουμανία, την Νοτιοδυτική πάλαι ποτέ Ρωσία και θα καταλήξει στην Ανατολική Σκανδιναβία. Η κίνησή του είναι πολύ γρήγορη, ο στροβιλισμός του έντονος και τα φαινόμενα ισχυρά έως πολύ ισχυρά. Η όλη κίνηση αυτού του έντονου χαμηλού ολοκληρώνεται σε τρία 24ωρα από Παρασκευή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί. Στη χώρα μας τα έντονα φαινόμενα θα κρατήσουν από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και θα εκδηλωθούν στην Δυτική - Κεντρική αλλά και την Βόρεια Ελλάδα.
Καλή βδομάδα λοιπόν και υπομονή μέχρι να ...δροσίσει.

http://parapigma.blogspot.gr/2015/09/37-2015-5-12.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.