Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Σκουρλέτης: Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον - Βλέπω εκλογές μέσα στο 2015

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...
Γερμανοκεντρική Ευρώπη
Π. Σκουρλέτης: «Η πρόταση του Σόιμπλε για την  πενταετή αποχώρηση
της Ελλάδας, ουσιαστικά δεν έχει μόνο το σκέλος της τιμωρίας όσων αμφισβήτησαν την σημερινή τάξη πραγμάτων. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει μόνο η πλευρά της ταπείνωσης του Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, αυτής της χώρας που σήκωσε το ανάστημά της. Υπάρχει αυτό σε ένα πρώτο επίπεδο. Από εκεί και πέρα αποκαλύπτει ένα σχέδιο της Γερμανίας για την Ευρώπη. Η απόλυτα γερμανοκεντρική, ελεγχόμενη Ευρώπη. Σήμερα είναι η Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά. Είναι το ίδιο πείραμα, το οποίο έχει περάσει σε μια άλλη φάση, που ξεκίνησε το ’10. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και θεωρώ ότι συνειδητοποιείται και γι’ αυτό βλέπουμε ενστάσεις και να μιλούν έτσι διάφοροι κύκλοι ευρωπαϊκοί και αναφέρομαι πάλι στους Ιταλούς και τους Γάλλους».   
Μιλάμε για μια άλλη Ευρώπη
Π. Σκουρλέτης: «Μιλάμε πια για μια άλλη Ευρώπη, με άλλα χαρακτηριστικά, με άλλο τρόπο λειτουργίας. Γι΄αυτό σας λέω, έχουμε μπει πια σε μια άλλη ιστορική φάση που είναι δύσκολο να δούμε που θα ισορροπήσει, που θα καταλήξει. (…) Η Ευρώπη, για να μπορούσε να συνεχίσει έπρεπε να καλύψει το δημοκρατικό της έλλειμμα, την πολιτική της ενοποίηση. Διότι ήταν μια ευρωζώνη με αυτά τα χαρακτηριστικά που είχε, χαρακτηριστικά τα οποία ευνοούσαν τις ισχυρές οικονομίες και αποδυνάμωναν τις περιφερειακές και τις πιο αδύνατες οικονομίες. Είναι αυτό που κωδικοποιημένα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, ότι τα ελλείμματα του Νότου ήταν τα πλεονάσματα του ισχυρού Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης. Άρα λοιπόν, κάποια στιγμή έπρεπε να κάνει άλλου είδους επιλογές, που θα βασίζονταν σε περισσότερη δημοκρατία, σε περισσότερη ομοσπονδιακή συγκρότηση και ένα πιο ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, περισσότερες αρμοδιότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν τα έκανε αυτά. Και στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της ακραίας πολιτικής λιτότητας, σήμερα όλα αυτά τα προβλήματα έχουν βγει στο προσκήνιο. Άρα, ναι, αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Είναι φανερό».
Εκτίμηση για εκλογές μέσα στο 2015
Π. Σκουρλέτης: «Εάν χαρακτηριζόμασταν από μια στοιχειώδη  κανονικότητα και ομαλότητα, εάν δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει με τις τράπεζες, με τα capital controls, θα έλεγα σαφώς να πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι η λογική επιλογή σε συνθήκες δημοκρατίας. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να μπορέσεις στοιχειωδώς να μπορέσεις να σταθεροποιήσεις τα πράγματα και αμέσως μετά να το δεις. Δεν βλέπω όμως να μη πηγαίνουμε για εκλογές εκτός του ’15. Εγώ τις βλέπω μέσα στο ’15, είναι επιβεβλημένο, δηλαδή μία κυβέρνηση η οποία ενδεχομένως έχει χάσει την πλειοψηφία, δεν έχει τη δεδηλωμένη. Μία κυβέρνηση η οποία πιστεύει, λέει και ισχυρίζεται άλλα πράγματα, από αυτά τα οποία είναι εξαναγκασμένη, με το πιστόλι στο κρόταφο, να υπογράψει και να υλοποιήσει, είναι ένα παρά φύση πράγμα. Δεν μπορεί να προχωρήσει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση».
Ιδιότυπο πραξικόπημα
Π. Σκουρλέτης:«Αμφιβάλει κανείς ότι ζούμε σε συνθήκες ενός ιδιότυπου οικονομικού πραξικοπήματος; Κατάλυσης της Δημοκρατίας»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.