Ενίσχυση συνοριακών ελέγχων στην Ελλάδα..

 
Στήριξη στην Ελλάδα αναμένεται να παράσχει η ευρωπαϊκή υπηρεσία έλεγχου συνόρων Frontex προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει η χώρα το κύμα μεταναστών και προσφύγων που συνεχώς και αυξάνεται.

Για μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτή η εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμη βραχνά. Η Frontex προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.
Από την αρχή του έτους περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει παράτυπα τα ελληνικά σύνορα. Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους ο εν λόγω αριθμός έχει αυξηθεί κατά 500%.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη DW o εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί εξηγεί τις αιτίες που έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση: «Υπάρχουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία που έρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Η κατάσταση έχει αλλάξει από την αρχή του χρόνου. Πέρσι είχαμε πολλούς Σύρους στην Λιβύη, οι οποίοι μετά ήρθαν στην Ιταλία. Τώρα αυτό έχει αλλάξει, γιατί η Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνη και ίσως επειδή οι Σύροι πρέπει να έχουν βίζα στις χώρες της Β. Αφρικής. Αυτό άλλαξε την κατάσταση».
Περισσότερα κονδύλια για την Frontex
«Η Ελλάδα χρειάζεται και σε αυτόν τον τομέα την αλληλεγγύη της ΕΕ», λέει ο Φ. Λεγκέρι
Πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει για φέτος τα τριπλάσια χρήματα για τις επιχειρήσεις της Frontex στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια αύξηση κατά 25 εκ. ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε και 45 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Η Frontex αποφάσισε την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τεράστιο κύμα μεταναστών που δέχεται. «Η Ελλάδα χρειάζεται και σε αυτόν τον τομέα την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Frontex έχει την εντολή να προσφέρει αυτή την αλληλεγγύη και θα ενισχύσει την στήριξη της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων. Έχω προγραμματίσει ήδη κάποιες συναντήσεις με τις ελληνικές υπηρεσίες την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητήσουμε πώς η Frontex θα μπορέσει να διαθέσει στην Ελλάδα περισσότερους συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη».
Ο διευθυντής της Frontex αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα τους διακινητές στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτή η δράση δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία της υπηρεσίας του. Η Frontex είναι μια μη στρατιωτική υπηρεσία συνοριακού ελέγχου και γι' αυτό δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση, δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις της Frontex χρειάζονται στρατιωτική προστασία, υπενθυμίζοντας δύο περιπτώσεις όπου πλοία δέχθηκαν πυροβολισμούς από καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια της αποστολής «Τρίτων» στα ανοιχτά της Ιταλίας την φετινή άνοιξη.
Ντάνα Αλεξάντρα Σέρλε / Αλεξάνδρα Κοσμά

Σχόλια