Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Süddeutsche Zeitung :«Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο για ένα New Deal»

Σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά από παραίτηση από τα σκληρά μέτρα λιτότητας. «Μα για τι ακριβώς μιλάμε;», αναρωτιέται ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή; Για ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα; Για ένα φιλόδοξο και ουσιαστικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Για την απελευθέρωση των αγορών για προϊόντα και υπηρεσίες; Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν όσο καιρό επιμένουν οι δανειστές σε αφόρητα υψηλούς στόχους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί μια θεραπεία πάνω από πέντε χρόνια, η οποία αποδείχθηκε χειρότερη και από την ασθένεια», γράφει ο Βαρουφάκης στο άρθρο του.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δικαιώνει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών σε ένα σημείο: ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης χρειάζεται ένα New Deal για την Ευρώπη, ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη. «Σε αυτό συμφωνούν και οι Αμερικανοί, που επικρίνουν την πολιτική των Ευρωπαίων στη δημοσιονομική κρίση και θεωρούν υπεύθυνους τους Γερμανούς», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Ήδη πριν από 7 χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ με τον νυν γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε πίεζαν να κλείσει γρήγορα και αποφασιστικά η κρίση με την Ελλάδα και να πάψει η Γερμανία να επιβάλει σε άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας (…) Τώρα εάν στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα New Deal, αντάξιο του ονόματός του, εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση (…) Εάν θέλουν οι Γερμανοί να μην περάσουν άσκοπα κι άλλα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να ακούσουν τον Βαρουφάκη, αλλά τη συμβουλή των Αμερικανών».
Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.