Προς συντριβή το κόμμα του Ραχόι - Ενισχύονται Podemos και Ciudadanos

Το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) δέχθηκε πλήγμα στις σημερινές περιφερειακές εκλογές καθώς οι Ισπανοί τιμώρησαν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τέσσερα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Ισχυρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές
δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι. 
Σύμφωνα με τα exit polls, το κυβερνών κόμμα έχει έρθει πρώτο σε ψήφους αλλά στις περισσότερες αναμετρήσεις δεν κερδίζει την πλειοψηφία. Άνοδο σε όλη τη ώρα καταγράφουν οι νέες πολιτικές δυνάμεις Podemos
(από το χώρο της Αριστεράς) και οι Ciudadanos (από τον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο).
Το λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι χάνει μάλιστα - σύμφωνα πάντα με τα exit poll - για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια την πλειοψηφία στο μεγαλύτερο εκλογικό του «κάστρο», τη Μαδρίτη. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βαλένθια, επίσης προπύργιο του κόμματος.
Eνδέχεται μάλιστα στις περιοχές αυτές να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Στη Μαδρίτη ο σχηματισμός Ahora Madrid που υποστηρίζεται από κινήματα της Αριστεράς και τους Podemos έρχεται πρώτος σύμφωνα με ορισμένα exit polls. Άλλα δείχνουν ότι ο σχηματισμός είναι ισόπαλος με το αυτόν του Ραχόι.  
Πάντως το κυβερνών κόμμα θα χρειαστεί να συνεργαστεί - το πιθανότερο - με τους σοσιαλιστές σε τουλάχιστον 13 από τις 17 περιφέρειες της χώρας. 
Στα χέρια της αριστερής συμμαχίας υπό το Podemos δείχνει να περνά και η Βαρκελώνη, μια νίκη που θεωρείται εμπόδιο για τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σχόλια

  1. Γεια σας!! εχετε ενα πολυ ενημερωτικο blog ! μπραβο σας! εχω και εγω ενα blog που αφορα τις ομορφιες της Μεσσηνιας! θα χαρω πολυ να μπειτε και να μου αφησετε ενα σχολιο! www.messinia1234.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.