Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

H Μέρκελ φοβάται μήπως χρεωθεί εξ ολοκλήρου τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων..

H Μέρκελ φοβάται μήπως χρεωθεί εξ ολοκλήρου τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό υιοθετεί χαμηλούς τόνους, δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες έχοντας στο πλευρό της πάντα και τον γάλλο πρόεδρο.
H καγκελάριος Μέρκελ αφιερώνει τελευταία πολύ χρόνο
για το ελληνικό πρόβλημα δείχνοντας αποφασισμένη να αποτρέψει τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας. Η εμμονή αυτή δεν οφείλεται μόνο σε λόγους που αφορούν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής συνοχής και στην επιτυχία του εγχειρήματος για ένα κοινό νόμισμα που έχει επωμιστεί, αλλά και στο ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εγερθεί η εντύπωση ότι την ευθύνη για τυχόν Grexit θα είχε αποκλειστικά η Γερμανία.


Σύμφωνα με ανάλυση του Αντρέας Ρίνκε από το πρακτορείο reuters, στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει ομοφωνία ότι μια τέτοια αρνητική τροπή θα στιγμάτιζε τις σχέσεις της Γερμανίας με την ΕΕ. Στο σημείο όμως που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλείψει κανείς εντελώς τις όποιες κατηγορίες διατυπώνονται για τυχόν ευθύνες της Γερμανίας. Κατά τον γερμανό αναλυτή υπάρχουν τρεις παράγοντες που προκάλεσαν αυτό το σκηνικό. Καταρχήν όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση, η καγκελάριος Μέρκελ αναγκάστηκε με βαριά καρδιά να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Στα ταξίδια της ανά τον κόσμο άκουγε συχνά την επισήμανση ότι οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή συνοχή. Η γερμανική συνταγή της οικονομικής βοήθειας με αντίτιμο τις μεταρρυθμίσεις δεν έγινε αποδεκτή άνευ ετέρου, αλλά με την πάροδο του χρόνου αντιμετωπίστηκε με σεβασμό ακόμη και από τις ΗΠΑ.
Έτσι, αναπόφευκτα Μέρκελ και Σόιμπλε πέρασαν στην πρώτη γραμμή του πυρός, αν και η καγκελάριος πάντα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους θεσμούς και όχι από το Βερολίνο. Αλλά επειδή αυτή η εντύπωση έχει πλέον εδραιωθεί, η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι αν αποτύχει η διάσωση της Ελλάδος, τη γενική απογοήτευση θα την εισπράξει η Γερμανία. Έτσι η καγκελάριος προσπαθεί τώρα να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να δείξει ότι δεν άφησε καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η πυκνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό και η προσωπική εμπλοκή στην αναζήτηση λύσης όπου και όταν χρειαστεί.

http://www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.