Σε δύσκολη θέση η καγκελαρία στην Γερμανία ..για τις παρακολουθήσεις της BND..


Ο ρόλος της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND στο σκάνδαλο διεθνών παρακολουθήσεων με πρωταγωνίστρια την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA ενδέχεται να μην ήταν απλά υποβοηθητικός.
Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA με τη βοήθεια της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η γερμανική μυστική υπηρεσία όχι μόνο έθετε τα δεδομένα που υπέκλεπτε στη διάθεση της NSA, αλλά τα επί σειρά ετών τα επεξεργαζόταν και τα χρησιμοποιούσε και για δικούς της σκοπούς.
Ενώ έως τώρα επικρατούσε η άποψη ότι οι παρακολουθήσεις αφορούσαν την πολιτική κατασκοπεία ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, νεώτερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για κατασκοπεία σε βάρος γερμανών πολιτών και γερμανικών εταιρειών, πράγμα που απαγορεύεται στη γερμανική μυστική υπηρεσία. Ήδη ο όμιλος κατασκευής αεροσκαφών Airbus έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει αγωγή, ενώ η γενική εισαγγελία τους κράτους εξετάζει κατά πόσο η δραστηριότητα της γερμανικής BND στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί πράξη εθνικής προδοσίας και κατασκοπείας.
Σε δύσκολη θέση η καγκελαρία
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο ρόλος της BND στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA δεν ήταν απλά υποβοηθητικός
Το σκάνδαλο δεν αφορά όμως μόνο τη BND αλλά και την καγκελαρία, η οποία επιβλέπει και φέρει άμεσα την ευθύνη για τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Το ζητούμενο είναι πότε και ποιοι ενημερώθηκαν για αυτό το σκάνδαλο. Πριν από δύο εβδομάδες ακόμη η καγκελαρία είχε δηλώσει ότι δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες. Ο πρόεδρος της BND Γκέρχαρντ Σίντλερ υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ήδη από το Μάρτιο είχε ενημερώσει πλήρως για την υπόθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, σχετική ενημέρωση της καγκελαρίας από τη μυστική υπηρεσία υπήρξε και το 2008 και το 2010.
Στο μεταξύ οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση της γερμανικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα των Πρασίνων θέλει να φέρει το ζήτημα των κατηγοριών εναντίον της BND προς συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Οι διαρκείς νέες αποκαλύψεις για κατασκοπευτικές δράσεις της BND και της NSA πρέπει να απασχολήσουν πέρα από την επιτροπή διερεύνησης (σ.σ. για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA) και το σύνολο του κοινοβουλίου», δήλωσε η γενική γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν.
Παναγιώτης Κουπαράνης / Άρης Καλτιριμτζής (dpa)

Σχόλια