Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

Έκτακτη σύσκεψη..και διαφαινόμενη συμφωνία

Με την συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση και αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, θα χαλαρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα ανοίξει η στρόφιγγα προς την Ελλάδα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Παρόντες στη σύσκεψη που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη

υπό τον πρωθυπουργό, είναι ο επικεφαλής της νέας ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουρφάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες μιλούν για θετικές “συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα” και “έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία”

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να συνεχίσουν από αύριο τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη».
 «Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.
 «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή. 

Αναφορικά με την ουσία, στη βελγική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δανειστές ρίχνουν στην παρούσα φάση το βάρος τους περισσότερο στο δημοσιονομικό και στη φορολογική μεταρρυθμιση, θεωρώντας ότι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας μπορούν να συζητηθούν τον Ιούνιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος και του καθορισμού της επόμενης μέρας.
Εκτιμούν ότι στο τέλος της ημέρας η θέση τους αυτή θα επικρατήσει και το ΔΝΤ θα υποχωρήσει.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι για να καταγραφεί και επισήμως πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσε να χαλαρώσει και τη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου, θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά από ελληνικής πλευράς στο δημοσιονομικό σκέλος.
Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς οι δανειστές ζητούν να συμφωνηθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν βιώσιμα έσοδα, ενώ οι εταίροι θα κάνουν τη δική τους υποχώρηση περιορίζοντας το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.