Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές: Οι απαντήσεις σε Ιστορία,Φυσική, Μαθηματικά και Βιολογία

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στη Βιολογία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής καθώς και στην Ιστορία.
Διαβάστε τα θέματα και τις απαντήσεις...
Θέματα και λύσεις πανελλαδικών εξετάσεων 2015

Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν βατά τα θέματα των Μαθηματικών. Οι προς εξέταση ασκήσεις δεν έκρυβαν δυσκολίες ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ μαθηματικός Γιάννης Βαφειαδάκης τα θέματα απευθύνονταν σε μαθητές που είχαν προετοιμαστεί καλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ήταν απαιτητικά για όσους μαθητές διεκδικούσαν το άριστα ενώ θετικά κρίνεται ότι και τα Μαθηματικά και η Βιολογία ήταν μαθήματα παρόμοιας δυσκολίας, συμπληρώνει ο κ. Βαφειαδάκης.

Τα θέματα της Βιολογίας ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μιχάλης Χαλκιόπουλος τα θέματα κρίνονται ως πρωτότυπα, απαιτούσαν ιδιαίτερη σκέψη και απευθύνονταν σε μαθητές που έχουν κατανοήσει σε βάθος της βιολογία. Όπως συμπληρώνει ο καθηγητής τα θέματα  δεν ευνοούν τους «παπαγάλους».

Όσον αφορά τα θέματα της Φυσικής η ΟΕΦΕ σε σχόλιό της αναφέρει ότι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, ήταν σαφή, επιστημονικά τεκμηριωμένα, είχαν μια πειραματική προσέγγιση της Φυσικής και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας.

Το θέμα 5 απαιτούσε άριστη γνώση της θεωρίας και των λεπτομερειών της ιδίως στο Α5.

ΤΟ θέμα Β ήταν σαφές ως προς τη διατύπωση και απευθυνόταν σε μαθητές που είχαν καλύψει το φάσμα της ύλης.

Το θέμα Γ ήταν συνδυαστικό Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής και είχε κλιμακούμενη δυσκολία (Γ4).

Το θέμα Δ ήταν πρωτότυπο, απαιτούσε από τους υποψηφίους να εξάγουν πληροφορία από γραφική παράσταση, κριτική σκέψη στη Φυσική και λιγότερο ικανότητα πράξεων.

«Συγχαίρουμε την επιτροπή εξετάσεων για τα πρωτότυπα θέματα που προσεγγίζουν τη Φυσική με μια σύγχρονη αντίληψη» καταλήγει το σχόλιο της ΟΕΦΕ.

Σε ό, τι αφορά στην Ιστορία, ο καθηγητής Μπάμπης Νικολάου σχολιάζει ότι αναφερόταν σε καίρια  και σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα κρίνονται ως βατά για τον επαρκώς προετοιμασμένο  υποψήφιο. Ιδιαίτερα οι πηγές αναφέρονταν σε χρονική περίοδο κρίσιμη για την ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.