Αρχίζουν οι αιτήσεις για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα οικογενειακά επιδόματα (έντυπο Α21) για το έτος 2015. Κατατίθεται ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (Ε1).
Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ αναφέρει πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του taxisnet
(www.gsis.gr) και αφού έχουν υποβάλει με οριστικό τρόπο τη φορολογική τους δήλωση (Ε1). Την αίτηση-δήλωση Α21 συμπληρώνει ο υπόχρεος της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.
Με τη συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, συμπληρώνονται υποχρεωτικά και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21. Τα δικαιολογητικά οφείλουν να είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.
Ο υπόχρεος-αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων στο έντυπο Α21. Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του, ο αιτών πρέπει να το εκτυπώσει το έντυπο και να προβεί σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων, ο υπόχρεος οφείλει να προβεί σε άμεση διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του.
Μεταβολές οικογενειακής κατάστασης
Στην περίπτωση πραγματικής μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου (απόκτηση τέκνου, έναρξη ή λήξη σπουδών τέκνου/ων κ.λπ.), θα πρέπει έγκαιρα και όχι πέραν της ημερομηνίας λήξης για την υποβολή των αιτήσεων να προβεί σε συμπλήρωση-τροποποίηση των στοιχείων της αρχικής του αίτησης μέσω του περιβάλλοντος taxisnet.
Όσοι έχουν την επιμέλεια (επίτροποι) ορφανών και από τους δύο γονείς τέκνων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21) μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στο taxisnet (www.gsis.gr).
Τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.
Εξαρτώμενα τέκνα
Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:
1) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ).
2) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε κολέγια, καθώς και σε ΙΕΚ, δημόσια ή ιδιωτικά.
Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά τον χρόνο φοίτησης των τέκνων και σε καμία περίπτωση πέραν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, ανεξάρτητα εάν συνεχίζουν να φοιτούν.
Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (στρατιωτικές, αστυνομίας, ναυτικού κ.λπ.), καθώς και τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
3) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Ενημέρωση αιτούντων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη της αίτησής τους, αλλά και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ενδεχομένως απαιτείται να αποστείλουν, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων» από την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).

Σχόλια