Α. Μέρκελ: «Όχι δεν ξεχνάμε»...Δεν ξεχνάτε...αλλά δεν πληρώνετε..

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Νταχάου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, η γερμανίδα καγκελάριος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της άκρας δεξιάς. «Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε τους ανθρώπους που διώχθηκαν και βασανίστηκαν,
επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, πίστευαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά από την αντίληψη του εθνικοσοσιαλισμού» σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, όταν συναγωγές χρειάζονται μαζική αστυνομική προστασία ή όταν ραβίνοι δέχονται επίθεση στην καρδιά της Γερμανίας»

Παράλληλα η Α. Μέρκελ ευχαρίστησε τους επιζώντες για την παρουσία τους και για το γεγονός ότι μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και το προσωπικό τους μαρτύριο με τον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι μεγάλη τύχη που άνθρωποι όπως εσείς είναι διατεθειμένοι να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Με τον τρόπο αυτό η ατέλειωτη οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού αποκτά πρόσωπο. Όχι δεν ξεχνάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
«Το Νταχάου ήταν η κόλαση»
Ανάμεσα στους 260 επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας στο Νταχάου που πήραν μέρος στη σημερινή τελετή μνήμης είναι ο Πολωνός Γέζε Βοϊτσέφσκι. Συμμετείχε στην εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, όταν συνελήφθη σε ηλικία 17 ετών από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στο Νταχάου. Μιλώντας προς την Deutsche Welle ο σήμερα 88χρονος θυμάται:
«Το Νταχάου ήταν η κόλαση. Από τη στιγμή της άφιξης ο καθένας ήταν απλά ένας αριθμός. Εγώ ήμουν το 105908. Από την πρώτη στιγμή μας είπαν: δεν είστε πλέον άνθρωποι. Από εδώ θα βγείτε μόνον από την καμινάδα». Κάθε φορά που ήθελε να απευθυνθεί σε άνδρα των SS έπρεπε να βγάλει το καπέλο του, όπως λέει. Κάθε τόσο τον χτυπούσαν με ρόπαλο. «Ακόμη και στα σκυλιά συμπεριφέρονταν καλύτερα».

Σχόλια