Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Να που το δημοψήφισμα απέδωσε...


Σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας αλλά και του G7
στο Ελμάου της Γερμανίας αναμένεται να δρομολογήσουν εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση.
Το σχέδιο προβλέπει να φτάσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέψουν τη λήψη σχετικής απόφασης από το Eurogroup στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή πριν το G7. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διαπραγματευτές, η Αθήνα θα δεσμευόταν να υλοποιήσει εν μέρει το τρέχον πρόγραμμα. Έτσι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν κάποιες δόσεις, το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το φθινόπωρο ενώ παράλληλα θα γίνονταν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Προκειμένου να εκταμιευθούν δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί πως θα υλοποιήσει τους νέους όρους του προγράμματος. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, αυτοί περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 5 δις ευρώ, αλλαγές στον ΦΠΑ και άλλες μεταρρυθμίσεις. Εργασιακά και συνταξιοδοτικό μετατίθενται για το φθινόπωρο.
Το γεγονός ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο της παράτασης οφείλεται και στις ανησυχίες που εκφράζονται ότι ο Α. Τσίπρας θα αποδεχτεί μεν τους όρους αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει παράλληλα σε δημοψήφισμα. «Σε περίπτωση που προγραμματιστεί δημοψήφισμα για το ερχόμενο φθινόπωρο, η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει τώρα το πακέτο διάσωσης» λέει ευρωπαίος διπλωμάτης. Ενόψει μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να κλείσει τις στρόφιγγες» σύμφωνα με τον ίδιο.
Süddeutsche Zeitung / Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.