Διάλυση της "Task Force"..

Την διάλυση της Ομάδας Εργασίας (Τask Force), με τη σημερινή της μορφή, η οποία βοηθούσε την Ελλάδα να προωθήσει βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση και να αντλήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκάλεσε η άρνηση της Αθήνας για συνεργασία σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων.


«Η ‘τρόικα’ έχει ήδη μετονομαστεί μετά τις αντιρρήσεις Αθήνας. Η ‘τρόικα’ είναι βαθύτατα αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβλεψε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα η Task Force, η οποία έχει, μεταξύ άλλων, βοηθήσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας να χρησιμοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να εντοπίζουν την απάτη, θα αλλάξει» σημειώνει.
«Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να χάσει το όνομά της», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχους που γνωρίζει το θέμα. Το προσωπικό της, περίπου 50 άτομα, θα μετακινηθεί σε άλλο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια ευρύτερη εντολή για να βοηθήσει κάθε χώρα που χρειάζεται βοήθεια, όχι μόνο την Ελλάδα.
Όπως είναι σχεδιασμένο εδώ και καιρό, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force (σ.σ Χορστ Ράιχενμπαχ), στο αυτοκίνητο της συζύγου του οποίου κάποτε έβαλαν φωτιά σε μια προφανή ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην Ελλάδα, θα αναχωρήσει εντός των προσεχών εβδομάδων αναλαμβάνοντας νέο ρόλο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα μπορεί να χάσει κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
«Ο Γιούνκερ δήλωσε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η εντολή της Ομάδα Εργασίας λήγει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο θεσμικό όργανο με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλα τα κράτη - μέλη», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.
«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά επαφή με την Ομάδα Εργασίας, αλλά δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους» δήλωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι πολιτικό θέμα» φέρεται να πρόσθεσε.
Η Τask Force συστάθηκε το 2011, από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, και είχε ως στόχο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της, σε θέματα όπως οι υπηρεσίες υγείας.

Σχόλια