Στην Αθήνα σήμερα ο επικεφαλής της Gazprom

Οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, με επίκεντρο τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Ο κ. Μίλερ πρόκειται να συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...
ενώ θα προηγηθεί, στις 2 το μεσημέρι, συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας. Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και η τρέχουσα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom.
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016

olympia.gr

Σχόλια