Η “Οικουμενικότητα” μέσα από την Τέχνη

Έκθεση έργων δυο Λαρισαίων ζωγράφων, του Μιχάλη Βακαλούλη (Βακάς) και του Μελά Καραγιάννη (Μελάς) θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο “Οικουμενικότητα”. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα την εγκαινιάσει την Κυριακή 3 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες δημιούργησαν από μια σειρά έργων ειδικά γι’ αυτή την έκθεση.
Όπως σημειώνει η κ. Ελένη Μ.Φωλίνα, ιστορικός της Τέχνης, “οι πίνακες του Μιχάλη Βακαλούλη έχουν έναν χαρακτήρα υπερβατικό: μορφές εξαϋλωμένες, σχεδιασμένες με τις απολύτως απαραίτητες γραμμές, ρέουσες μέσα σε ονειρώδη χρώματα, βαθυγάλανα, κιτρινοκόκκινα έως σκούρα μπλε και ιώδη. Το κίτρινο χρώμα, παρόν σχεδόν σε κάθε έργο του Μ. Βακαλούλη, συνάδει με το φως, την ενέργεια, την προσευχή των πιστών, τη μυσταγωγία. Στα έργα του Μ. Βακαλούλη, μορφές και μνημεία του Βυζαντίου, σκεύη-σύμβολα της χριστιανικής πίστης, σμίγουν σε μυθώδη ποιητικά οράματα που υποβάλλουν το θεατή στην έννοια της οικουμενικότητας και στην πορεία του ανθρώπου προς το θείο.
Ο Μελάς Καραγιάννης είναι ένας “ψηφοθέτης” του χρώματος. “Ψηφίδες”, περιγράμματα, ματιέρες και επιφάνειες άλλοτε πλακάτου, ατόφιου χρώματος κι άλλοτε νεφελώδεις μείξεις μπλε, κόκκινου, ιώδους, κίτρινου και γήινων αποχρώσεων, δημιουργούν το χώρο.

Ένα χώρο άυλο, το “οπουδήποτε”, σ’ ένα χρόνο-άχρονο, το “πάντα και για πάντα”, διαστάσεις που λειτουργούν ως το ονειρικό σκηνικό δράσης του μόνου πρωταγωνιστή στο έργο του Μελά Καραγιάννη, του περιστεριού. Αυτό, το σύμβολο διάλεξε, ο Μ. Καραγιάννης για να μιλήσει μέσ’ από το έργο του για την απλότητα, την καθαρότητα και την οικουμενική ανάγκη μιας ‘νέας γης’ και ενός καινούργιου κόσμου άδολου, ειρηνικού και αισιόδοξου”.
Στο δικό του σημείωμα ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ επισημαίνει πως “Η τέχνη, καλείται να αποκαταστήσει την ισορροπία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις έννοιες της Οικουμένης και της Οικουμενικότητας, στο όνομα της συναδέλφωσης όλων των λαών”. ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΚΑΛΟΥΛΗΣ (VAKAS)
Ο Μιχαήλ Βακαλούλης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του τμήματος ζωγραφικής το 1999 του Βελγίου και το 2000 παίρνει την κρατική πιστοποίηση του τμήματος αγιογραφίας βυζαντινών εικόνων και τοιχογραφιών στην Λάρισα. Παράλληλα εξειδικεύεται στην χαρακτική στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι . Κατσίγρα. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα , Ισπανία , Ουγγαρία, Ιταλία, Αμερική και Βέλγιο. Επίσης, έργα του βρίσκουμε σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας , ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, ΕΛΚΕΠΑ Καβάλας, Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, στον Δήμο Καβάλας , πολιτιστικούς Συλλόγους, Ακαδημία Τεχνών (Βέλγιο), Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ.Ι Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων και Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές κι έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.
ΜΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ​
O Μελάς Καραγιάννης γεννήθηκε στην Τσεχία και μεγάλωσε στη Λάρισα. Στην συνέχεια πήγε στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου το 1998. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου με καθηγητή τον Φίλιππο Μάνο στη Θεσσαλονίκη και μαθήματα χαρακτικής στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι . Κατσίγρα. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές κι έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

Σχόλια