Η ομολογία του διαρκούς εγκλήματος κατά της Ηλείας...

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Στο περιθώριο της συνάντησής του με γονείς μαθητών ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος ομολόγησε επί λέξει τα εξής : “Δυστυχώς δεν έχουμε λύση εμείς. Έχουμε εγκληματήσει ως προς αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια μη λύση στην Ηλεία.”
Παραδέχτηκε δηλαδή με τον πιο επίσημο τρόπο
το διαρκές έγκλημα κατά των πολιτών της Ηλείας, που έχουν διαπράξει όλοι, όσοι είχαν την ευθύνη διοίκησης αυτού του νομού τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μια γενιά κομματική, που οδήγησε με τη νοοτροπία και τις πρακτικές της, στην ερήμωση της υπαίθρου, στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, στο ολοκαύτωμα της Ηλείας το 2007 αλλά και στους νεκρούς των “παράπλευρων απωλειών” από τα αυξημένα κρούσματα ανίατων ασθενειών λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, των θανατηφόρων διοξινών από την καύση των σκουπιδιών, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τις παράνομες χωματερές και τόσα άλλα.
Σε μια δικογραφία κάποια στιγμή θα έπρεπε να εξεταστεί όλο το θέμα γιατί πρόκειται για διαρκές έγκλημα και όχι στιγμιαίο. Να εξεταστεί για παράδειγμα γιατί σε άλλες περιοχές της χώρας αξιωματούχοι της τοπικής Αυτοδιοίκησης φτάνουν μέχρι το σημείο να εκπέσουν των καθηκόντων τους εξαιτίας παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην Ηλεία υπάρχει μια τεράστια ανοχή στα περιβαλλοντικά εγκλήματα ακόμα κι από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται πως θέτουν ως πρώτη τους προτεραιότητά τους την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην Ηλεία τα παιδιά μας ζουν με λιγότερο ουρανό. Βλέπουν εικόνες σήψης και παρακμής. Κινδυνεύουν από τύφο και ασθένειες που ούτε καν μπορεί να τις φανταστεί πολιτισμένος άνθρωπος λόγω της άλωσης του νομού από ανίκανο πολιτικό προσωπικό και της μετατροπής της πόλης σε απέραντη αστική χωματερή. Η πολιτεία δυστυχώς ανέχεται αυτή την κατάσταση και ασκεί βία με τον τρόπο αυτό στους πολίτες αλλά και στα παιδιά μας. Εκβιάζονται οι πολίτες ώστε η λύση ανάγκης να κάνει κάποιους να κερδίσουν.
Θα μείνει σε όλους τους Ηλείους εντυπωμένο για πάντα το ολοκαύτωμα της Ηλείας και οι νεκροί μας που ήταν κι αυτό αποτέλεσμα διαχρονικών ευθυνών, πράξεων και παραλείψεων, καταστροφής του Φυσικού πλούτου της Ηλείας μας. Πράξεις και παραλείψεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα όπως διαπιστώνουμε από την εικόνα στον Πύργο Ηλείας και στην Αρχαία Ολυμπία η οποία δυσφημεί την Ηλεία αλλά και τη χώρα μας στα πέρατα της Γης.
Εδώ στην Ηλεία που θα γινόταν «Πρότυπος Νομός Πράσινης Ανάπτυξης» εξακολουθεί με αμείωτους ρυθμούς να υποβαθμίζεται το Φυσικό μας Περιβάλλον με ευθύνη όχι μόνο του κράτους και των συνεπειών του Μνημονίου αλλά κυρίως της ανικανότητας και ανυπαρξίας των υπευθύνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους εφαρμόζουν κατά βούληση την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στην Ηλεία της άναρχης δόμησης, της καταπάτησης του αιγιαλού με κατασκευές αυθαίρετων παραθεριστικών οικιών ή τουριστικών εγκαταστάσεων, της αποξήρανσης των λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς, Κάστας, της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων που προκαλούν καρκινογενέσεις σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, της καταπάτησης τεράστιων δασικών εκτάσεων, της παράνομης υλοτομίας, των ανεξέλεγκτων και παράνομων χωματερών, της ρύπανσης των ποταμών και λιμνών από απόβλητα κάθε είδους. Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας η Ηλεία μας πληγώνει.
Τα σχολεία κλείνουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι απαράδεκτο που θα μείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας λόγω ανικανότητας αυτών, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.
Δυστυχώς, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Μπορεί να μην ήξεραν πως ήταν στην αρμοδιότητά τους να τα κλείσουν ήταν όμως απαραίτητο να προβούν σε αυτή την ενέργεια καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών μας είναι πράγματι μεγάλοι.

Πολλοί δίκαια διαμαρτύρονται για τα μαθήματα που θα χάσουν τα παιδιά. Τι άραγε περιμένει η κοινωνία να διδάξει τα παιδιά ο δάσκαλος όταν αυτά βιώνουν τη συνύπαρξη με τα τρωκτικά και τις μυρωδιές των σκουπιδιών της πρωτεύουσας της Ηλείας και της παγκόσμιας πρωτεύουσας του αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας;
Τι να πει ο δάσκαλος στους μαθητές, όταν το πολιτικό προσωπικό του νομού Ηλείας μας αναγκάζει να γίνουμε πρόσφυγες εξαιτίας συνεχιζόμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος;
Όταν παραβιάζονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα σχολεία κλείνουν και οι μαθητές αγωνίζονται μαζί με τους δασκάλους τους και τους γονείς τους για την επιβίωσή τους, με όποιο τρόπο μπορούν. Αυτό είναι το μάθημα!

Κάποιοι δεν είμαστε «τουρίστες» στην Ηλεία. Έχουμε επιλέξει να ζούμε εδώ στον τόπο μας, να πληρώνουμε τους φόρους μας και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Απαιτούμε λοιπόν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής μας που αποτελεί την περιουσία όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον των επόμενων γενεών. Απαιτούμε την προστασία της υγείας των παιδιών μας, όλων των Ηλείων και την διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του «Καλλίστου της Ελλάδας Τόπου». Απαιτούμε την τιμωρία όλων όσων εγκλημάτησαν εις βάρος της Ηλείας στο ομολογούμενο πλέον διαρκές έγκλημα._
*Δάσκαλος-M.Ed, Νομικός

Σχόλια