Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Μαθήματα ζωής και ισότητας μέσα από τον βιωματικό αθλητισμό

Μαθητές του λυκείου μπαίνουν στο γήπεδο μισή ώρα πριν από την έναρξη ενός διαφορετικού αγώνα μπάσκετ, με συμπαίκτες και αντιπάλους τους αθλητές του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΠΑΣΚΑ). Πρώτα, όμως, πρέπει να μάθουν να χειρίζονται τα αμαξίδια. «Ημασταν αμήχανοι στην αρχή, μην πούμε κάτι που θα τους προσβάλει»
θυμάται ο Ευθύμης, μαθητής Γ΄ Λυκείου. «Επαιζαν χαμογελώντας, μας εξήγησαν πώς να παίξουμε, χωρίς κόμπλεξ» σημειώνει ο Θοδωρής. Ολοι ίσοι, πάνω σε αμαξίδια, «συνειδητοποιήσαμε ότι σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, πως ο αθλητισμός μας ενώνει».

«Στη Γ΄ Λυκείου είμαστε σαν πρόβατα στη σφαγή, με το μυαλό μόνο στις πανελλήνιες» λέει στην «Κ» ο Ευθύμης. Μέσα από τον αγώνα, οι αθλητές του ΠΑΣΚΑ τού έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα ζωής, «σε κάθε εμπόδιο, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε». Ο πρώτος αθλητικός σύλλογος για άτομα με αναπηρία στη χώρα μας δημιούργησε ομάδα μπάσκετ με καρότσι το 1987 και έχει κατακτήσει σωρεία διακρίσεων και μεταλλίων εκπροσωπώντας τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.

Παράδειγμα προς μίμηση, με τεράστια δύναμη ψυχής, ήταν για τα δύο παιδιά οι αθλητές του συλλόγου. Τους δίδαξαν να μην τα βάζουν κάτω. Σκοπός του συλλόγου, άλλωστε, είναι να εντάξουν κι άλλα παιδιά με αναπηρία στον αθλητισμό. Σήμερα, μετά την εμπειρία να παίξουν σε αμαξίδια το άθλημα που έχουν μάθει να παίζουν όρθιοι, οι μαθητές θυμώνουν με τις προκαταλήψεις, την αδιαφορία μας, τη χαμηλή δημοτικότητα των Παραολυμπιακών Αγώνων. «Είναι λυπηρό να υπάρχουν λίγες ομάδες και ελάχιστοι θεατές. Πρέπει να εκπολιτιστούμε» λέει ο Θοδωρής.

Στόχος της βιωματικής αυτής δράσης, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της γυμνάστριας της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, κ. Λέτας Σταθοπούλου, με την υποστήριξη του ιδιοκτήτη του σχολείου κ. Αντώνη Βόσσου, ήταν η ευαισθητοποίηση και η επικοινωνία των μαθητών με άτομα με αναπηρία. «Τα παιδιά διψάνε για τέτοιου είδους δράσεις. Σε μια κοινωνία που τους δίνει στείρα γνώση, έχουν ανάγκη από πολιτισμό.  Πάνω  στο καροτσάκι μπήκαν στη θέση τους, δοκίμασαν συναισθήματα, τέσταραν τον εαυτό τους» λέει η κ. Σταθοπούλου. «Με τέτοιες δράσεις, νιώθουμε ενεργά μέλη της κοινωνίας» σημειώνει ο Ευθύμης. «Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη εμπειρία στα σχολικά μου χρόνια.  Δεν μάθαμε μόνο  εμείς  που παίξαμε αλλά και τα παιδιά στις κερκίδες. Ισως αυτή η γενιά να κάνει κάτι καλύτερο γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.