Βαρουφάκης στην Λαγκάρντ: Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας εις το διηνεκές...


Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση το ΔΝΤ αναφέρει: Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Cristine Lagarde συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά την συνάντηση η κα Lagarde πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση: 

 “Ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Βαρουφάκη πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε πως η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Υπογραμμίσαμε πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και χαιρέτισα την επιβεβαίωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών πως η δόση που οφείλεται στο Ταμείο θα αποπληρωθεί στις 9 Απριλίου.
Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή εμπεριστωμένου ελέγχου (δέουσας επιμέλειας -due diligence)  στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης”.
Εξάλλου, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:
«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας. Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».
Στη ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».
Σε άλλη ερώτηση αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Σχόλια