ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - Ακύρωσαν όλη την ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι


Διπλωματική νίκη της κυβέρνησης. Η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει όλη τη ΝΟΤΑΜ, και όχι μόνο να εξαιρέσει την Λήμνο.

Υπαναχώρησαν από το αρχικό σχέδιο για δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής μεταξύ Σκύρου και Λήμνου - Διαβάστε την ελληνική αντίδραση.

Η τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικά πυρά. 

Η Άγκυρα απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam με την οποία επεδίωκε να δεσμεύσει για 10 μήνες το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.
Μετά την έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία αρχικά αναδιπλώθηκε, εξαιρώντας το πρωί της Δευτέρας το κομμάτι που συμπεριελάμβανε και ελληνικό έδαφος, την Λήμνο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ακυρωτική NOTAM με την οποία επέμενε να πάρει πίσω η Αγκυρα την προκλητική της απόφαση συνολικά.

Ετσι, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διπλωματικές επαφές, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.


Πρόκειται για την πρώτη στρατηγική νίκη της Αθήνας μετά από δεκαετίες, και την πρώτη φορά που αποφάσισε να δείξει τα "δόντια" της, με "casus belli"

Σχόλια