Ο πρωθυπουργός Κοέλιο της Πορτογαλίας, δεν πλήρωνε κοινωνικές εισφορές...όταν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας

Η είδηση κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στην Πορτογαλία σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο δεν κατέβαλε κοινωνικές εισφορές ανάμεσα στο 1999 και το 2004,
όταν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και θα έπρεπε να τις καταβάλει ο ίδιος στα δημόσια ταμεία. Μόνο τις τελευταίες μέρες ρύθμισε τα χρέη του. Κάποιος δημοσιογράφος του ζήτησε να τοποθετηθεί. Ο πορτογάλος πρωθυπουργός παραδέχθηκε μεν το λάθος του, αλλά έριξε την ευθύνη στο κακά οργανωμένο κοινωνικό σύστημα της χώρας του.
«Δεν το γνώριζα»
Δηλώνει ότι δεν το ήξερε και δεν ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές
«Δεν γνώριζα ότι ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω», είπε. «Θα έπρεπε βέβαια να ενημερωθώ σχετικά, αλλά θα μπορούσαν να με είχαν προειδοποιήσει και οι αρχές ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά δεν το έκαναν. Δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να παρακάμψω τις υποχρεώσεις μου, αλλά νόμισα ότι οι κοινωνικές εισφορές δίδονται σε εθελούσια βάση», ανέφερε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.
Η «ομολογία» Κοέλιο φούντωσε ακόμη περισσότερο το δημόσιο διάλογο. Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση ελέγχει πολύ αυστηρά ιδιώτες και επιχειρηματίες έτσι ώστε να είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από την εφορία και την κοινωνική ασφάλιση. «Πώς είναι δυνατόν να μην ήξερε ότι πρέπει να καταβάλει κοινωνικές εισφορές;», διερωτάται κάποιος Πορτογάλος. «Από όσο ξέρω στην Πορτογαλία ισχύει μια πολύ απλή αρχή. Όποιος εργάζεται πρέπει να καταβάλει εισφορές στα κοινωνικά».

Σχόλια