Κατατίθεται σήμερα το νομοσχεδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Υπεγράφη χθες από τον Γ. Βαρουφάκη Κατατίθεται σήμερα το πρώτο νομοσχεδιο της κυβέρνησης και αφορά την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το πρόγραμμα, κόστους 200 εκατ. ευρώ, αφορά χιλιάδες οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια. Το νομοσχεδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και των οποίων η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε κοπεί έως 31 Ιανουαρίου 2015 λόγω οφειλών, επανασυνδέονται χωρίς καμία επιβάρυνση και παρέχεται ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος 300 kwh μηνιαίως δωρεάν έως το τέλος 2015. Οι δε οφειλές διαγράφονται. Οι παροχές αυτές δεν συνυπολογίζονται ως προς τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγείται βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Επίδομα ενοικίου: Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ίδιο ακίνητο εντός της περιφέρειας που κατοικούν. Αφορά νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους. Η παροχή θα χορηγείται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Η παροχή θα χορηγείται για το 2015 και υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης για το 2016. θα είναι από 70 ευρώ το άτομο έως 220 ευρώ για πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου και του προβλεπόμενου ΦΠΑ. Απαιτείται η θεώρηση του μισθωτηρίου συμβολαίου και η φορολογική ενημερότητα των ιδιοκτητών. Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ποσό της επιδότησης μπορεί να συμψηφίζεται με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επιδότηση σίτισης: Χορηγείται επιδότηση σίτισης για το 2015 σε έως 300.000 φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή. Δικαιούχοι που δεν υποχρεώνονται σε υποβολή δηλώσεως εισοδήματος στη Φορολογική Αρχή, καθώς και άνεργοι που δεν λαμβάνουν πλέον επίδομα ανεργίας υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των εισοδημάτων τους. Η επιδότηση σίτισης παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης. Στις παροχές δεν υπάγονται όσοι ήδη ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους Απόρους.
http://www.dikaiologitika.gr


Σχόλια