Οι εξελίξεις διαψεύδουν τις Κασσάνδρες...

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ ο οποίος μιλώντας στον ίδιο σταθμό λίγο αργότερα, άσκησε δριμεία κριτική στο συνάδελφό, του Λάμπσντορφ (γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων), για τις δηλώσεις περί Grexit:
«Το ίδιο επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Καταρχήν διαρρέουν κάποιες πληροφορίες, στη συνέχεια....
τοποθετούνται πολιτικοί με υποτιμητικό τρόπο και εικοτολογούν περί ενός Grexit όπως τώρα ο κ. Λάμπσντορφ για να υπάρξουν στο τέλος συμφιλιωτικοί τόνοι και να βρεθεί εντέλει λύση. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Για όλους όσους σχολιάζουν ισχύει το εξής: δεν βρισκόμαστε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων και συνεπώς πρέπει να σταματήσει αυτή η εικοτολογία. Θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να δουλέψουν».
Οι εξελίξεις διαψεύδουν τις Κασσάνδρες

Ο ίδιος υπενθυμίζει μάλιστα ότι και στο προοίμιο πρόσφατου Eurogroup υπήρξε για άλλη μια φορά ένα όργιο φημών, ωστόσο στο τέλος οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν:
«Όταν στη συνέχεια οι ίδιοι οι Έλληνες δημοσιοποίησαν τα όσα είχαν παρουσιάσει στο Eurogroup, διαπιστώσαμε όχι μόνον ότι τα σχέδια δεν ήταν μόνον στα ελληνικά, αλλά επιπλέον πολύ εξειδικευμένα. Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση σήμερα, αλλά συμβουλεύω άπαντες να μην θέτουν ρητορικά εμπόδια στο δρόμο των διαπραγματεύσεων. Επί της αρχής βέβαια συμμερίζομαι τη θέση ότι χρήματα μπορούν να δοθούν μόνον έναντι συγκεκριμένων δεσμεύσεων».
Ο Σβεν Γκίγκολντ επικρίνει όμως έντονα και τον ηθικολογικό τόνο έναντι της Ελλάδας:
«Μεταφέρεται συνεχώς η εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, επειδή η χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι προ τόκων και χρεολυσίων, η χώρα πληρώνει στο μεταξύ μόνη τους λογαριασμούς της. Το ζητούμενο είναι μόνον πόσο γρήγορα θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Σε αυτό η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και επ΄ αυτού θα πρέπει να βρεθούν λύσεις».
Κώστας Συμεωνίδης (DLF)

Σχόλια