Καμία διαπραγμάτευση για τις επανορθώσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ
Εκφράζοντας την θέση του Βερολίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία «έχει απόλυτη επίγνωση» για το
«πόνο που προκάλεσε ο Εθνικοσοσιαλισμός σε πολλές χώρες της Ευρώπης».
Αυτό όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την γερμανική στάση ότι το ζήτημα των
επανορθώσεων, αποζημιώσεων αλλά και του κατοχικού δανείου έχει «νομικά
και πολιτικά οριστικά κλείσει». Όπως διευκρίνισε, η «Συμφωνία 2+4» με
την οποία επισφραγίστηκε η γερμανική ενοποίηση το 1990 δεν προβλέπει
«επιπλέον επανορθώσεις». Αυτή η συμφωνία αναγνωρίστηκε επίσημα από όλα
τα κράτη του ΟΑΣΕ, δηλαδή και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της «Χάρτας των
Παρισίων».Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, το Βερολίνο δεν πρόκειται γι αυτά τα θέματα να αρχίσει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Αν η Ελλάδα επιμένει θα πρέπει αναζητήσει τη «διεθνή δικαστική οδό», προφανώς το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Για τη γερμανική κυβέρνηση «η όλη συζήτηση είναι ως προς το βασικό της προσανατολισμό λανθασμένη». «Θα πρέπει» είπε ο κ. Γέγκερ, «να κοιτάξουμε μαζί μπροστά. Έχουμε δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει μαζί να τα λύσουμε». Η «συγκινησιακή φόρτιση» τέτοιων θεμάτων και «οι κατηγορίες που προκύπτουν από το παρελθόν» δεν βοηθούν καθόλου στην από κοινού με τους Έλληνες αντιμετώπιση σημερινών ζητημάτων. «Η συμβουλή μας θα ήταν» είπε ο κ. Γέγκερ, «να επικεντρωθούμε στα επίκαιρα ζητήματα». Αργότερα, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "βρίσκω πως μπορούμε στη Γερμανία να είμαστε λίγο γενναιοδωροι, οι Έλληνες έχουν περισσότερα προβλήματα από ότι εμείς". Και απέδωσε τις εντάσεις στο ότι "ισως ο τρόπος που χειρίζονται τα προβλήματα οι Έλληνες είναι διαφορετικός από ότι στη Γερμανία".
Καμία σχέση κατάσχεση με διαπραγματεύσεις
Επίσκεψη του Ομποσπονδιακού Πρόεδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στο χωριό Λιγκιάδες 07.03.2014
Το κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και το θέμα της ανακοίνωσης
του έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι προτίθεται
να υπογράψει απόφαση του Αρείου Πάγου για κατάσχεση γερμανικών ακινήτων
στην Ελλάδα. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι αυτή η ανακοίνωση δεν
πρόκειται να επηρεάσει τη γερμανική στάση στις διαπραγματεύσεις για το
ελληνικό χρέος. Η Γερμανία θα συμβάλει εντός του Eurogroup ώστε το
τρέχον πρόγραμμα να «ολοκληρωθεί με επιτυχία». Τον πρωταρχικό ρόλο για
να πετύχει αυτός ο στόχος θα τον παίξει όμως η Ελλάδα. Η αξιολόγηση
είναι θέμα των «θεσμών» και αυτοί θα αποφασίσουν βάση στοιχείων και
αριθμών και όχι βάση της συζήτησης για τις αποζημιώσεις.Απαντώντας τέλος σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα των αποζημιώσεων έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στις διμερείς επαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε τέτοιο θέμα στην καγκελάριο. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Σέφερ. Όπως κατέστησε σαφές, στη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον έλληνα ομόλογο του, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Βερολίνο δεν συζητήθηκε θέμα αποζημιώσεων. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και Νίκο Κοτζιά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου, Σάβσαν Σεμπλί, δήλωσε ότι το επίμαχο θέμα αναφέρθηκε από τους δύο υπουργούς στη συνέντευξη τύπου, δεν “γνωρίζει“ όμως αν συζητήθηκε στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση.
Η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών
Αργότερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις επικαλούμενο απόφαση τους Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με ημερομηνία 3.2.2012. Αφορά σε υπόθεση διεκδίκησης αποζημιώσεων Ιταλών ιδιωτών, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες, για εγκλήματα γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στις δύο χώρες. Η ανακοίνωση παραθέτει σημείο της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με το οποίο "το διεθνές εθιμικό δίκαιο αναγνωρίζει την αρχή της ετεροδικίας σε ένα κράτος για παράνομες πράξεις που διέπραξαν στρατιωτικές του δυνάμεις ή άλλα όργανα άσκησης εξουσίας στην επικράτεια του άλλου". Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι "σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη του διεθνούς εθιμικού δικαίου ένα κράτος δεν χάνει την ετεροδικία, όταν κατηγορείται για σοβαρή παραβίαση των διεθών κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.