Βαρουφάκης vs Σόιμπλε: «Δεν πετύχαμε μια συμφωνία – Δεν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» (βίντεο)


Ελλάδα – Γερμανία… Η ώρα της Μεγάλης Μάχης έφτασε! Ολοκληρώθηκε, σε βαρύ κλίμα, πολυαναμενόμενη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η Συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών…

«Συζητήσαμε εντατικά, όχι σε απόλυτη συμφωνία, μιλήσαμε σε ένα γενικότερο πνεύμα συνεννόησης, δεδομένου ότι υπάρχει φιλία μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε αρχικά ο Σόιμπλε. Και συνέχισε: «Είμαστε δεσμευμένοι και οι δύο για μια ισχυρή Ευρώπη. Δεν έχουν ξεπεράσει εντελώς την κρίση, αλλά έχουμε προχωρήσει αρκετά – Τον δυσκολότερο δρόμο σε αυτήν την κατάσταση τον είχε η Ελλάδα – Πάντοτε έλεγα πως πρέπει να δείχνουμε σεβασμό για τον δύσκολο δρόμο που καλούνται να βαδίσουνε οι πολίτες στην Ελλάδας, και για τις προοδους που έχει κάνει η Ελλάδα. Παρόλες τις προόδους μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών συνέχισε στο ίδιο τέμπο: «Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, αλλά έχουν γίνει αξιοσημείωτες πρόοδοι κατά την εφαρμογή του προγράμματος – Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ΄ό,τι πολλοί περίμεναν. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Παρά την ανοιχτή συζήτηση δεν συμφωνούμε επακριβώς, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε – Είναι ηθικό μας χρέος να κατανοούμε ο ένας τον άλλον – Καθήκον μας να ψάχνουμε κοινές λύσεις, δεν μπορέσαμε να τις βρουμε σήμερα – Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν.
Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά – Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να πετύχει μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Δεν έκρυψα τον σκεπτικισμό μου για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση – Θα πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφορων, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η άποψη των ψηφοφόρων των άλλων κρατών – Εχουμε οικοδομήσει από κοινού ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έχουμε μια κοινή νομισματική πολιτική. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – Απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία. Για να αλλάξει το τρέχον πρόγραμμα στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, θα χρειαστεί μια συμφωνία – Θα πρέπει να δουμε πώς η Ελλάδα χωρίς ένα πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει πρόσβαση στις αγορές.

Βαρουφάκης: «Δεν πετύχαμε μια συμφωνία – Δεν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης: «Δεν πετύχαμε μια συμφωνία – Δεν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε – Συμφωνήσαμε να μπουμε σε διαφβουλεύσεις ως εταίροι προς μια ευρωπαϊκή λύση – Βάλαμε το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις που χρειάζεται. Οι συμπατριώτες μου δεν περιμένουν τίποτε άλλο, παρά αξιοπρέπεια. Σήμερα το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή – Ζήτησα την υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτό. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκε ένα πρόβλημα χρεοκοπίας σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας.
Το μήνυμά μου στον κ. Σόιμπλε είναι πως από την κυβέρνηση μας μπορεί να περιμένει λογική, προτάσεις, που δεν στηρίζονται στην προώθηση του ενδιαφέροντος του μέσου Έλληνα, αλλά του μέσου Ευρωπαίου – Είμαστε σε ετοιμότητα για μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις – Ζητάμε λίγο χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στις εταίρους μας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) συνεκτικές προτάσεις καθώς και έναν οδικό χάρτη, ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Σε μια χώρα που έχει υποστεί ταπείνωση μπορεί να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού – Υπάρχει στη Βουλή ένα νεοναζιστικό κόμμα – Ο ναζισμός αναφύεται στην Ελλάδα – Χρειαζόμαστε τον λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας, για να μείνουμε σταθερή στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σόιμπλε: Αν οι υποσχέσεις γίνονται σε βάρος τρίτων, πιθανόν δεν είναι ρεαλιστικές – Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια γιατί λόγω δικών της παραλείψεων βρίσκεται σε δυσκολία – Δεν έφταιγε άλλος, αλλά το ότι η Ελλάδα επί χρόνια είχε ακολουθήσει μια πρακτική που δεν ήταν βιώσιμη.
Γ. Βαρουφάκης: Επισήμως το τρέχον πρόγραμμα ισχύει έως τέλος του μήνα – Από την αρχή του προγράμματος η θέση μας ήταν πως οι εταίροι μας μας δίνουν πολλά χρήματα τα οποία πηγάινουν στον λάθος σκοπό – Δεν έχουμε άμεσο δικαίωμα να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα – Αυτό που ζήτησα είναι μια ευκαιρία, να βάλουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας – Αυτό που θέλουμε είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα έως τα τέλη του Μαΐου, που θα δωσει χρόνο ώστε να κάνουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας και να φτάσουμε μετά σε μια συμφωνία που θα την ονομάσουμε νέο συμβόλαιο.
Σόιμπλε: Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει πρέπει να τηρούνται.
Γ. Βαρουφάκης: Είναι δουλειά μας να καθαρίσουμε την Ελλάδα από τη διαφθορά – Κάποιες φορές, που υπάρχουν διασυνοριακές παραβιάσεις, όταν η διαφθορά ξεπερνάει τα σύνορα, πρέπει να δρούμε από κοινού. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Θεωρουμε ότι είναι λάθος οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δοθεί έμφαση – Δεν λέω ότι όλες είναι λάθος – Λείπει όμως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς. Η βιωσιμότητα του χρέους και οι μακροοικονομικές παράμετροι που περιγράφονται στο ισχύον πρόγραμμα αντανακλούν το λάθος να βάζουμε τα δάνεια πριν την αναδιάρθωση του χρέους
Οι δύο άνδρες στην πρώτη τους επαφή δεν προχώρησαν στην κλασική χειραψία στον φωτογραφικό φακό…

hellasforce.com

Σχόλια