Η επιτυχία της Ελλάδας και η ήττα του Σόιμπλε

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός Την Παρασκευή το βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και η πολυπόθητη συμφωνία των εταίρων – δανειστών και της Ελλάδας επετεύχθη.
Πολλά σχόλια κι αναλύσεις έγιναν και γίνονται μετά την δημοσίευση του κειμένου συμφωνίας

και τις δηλώσεις των αρμοδίων που, ανάλογα με την οπτική ή κομματική ματιά του καθενός, περιέχουν θετικές ή αρνητικές θέσεις, όμως η πραγματικότητα κατά την ταπεινή μου άποψη, συνοψίζεται στα πιο κάτω:
α) Η Ελλάδα αναστήθηκε, η Ελλάδα φώναξε παγκοσμίως ΥΠΑΡΧΩ, υπερασπίζομαι τα κυριαρχικά μου δικαιώματα, αφουγκράζομαι τις επιθυμίες του λαού μου και τις διεκδικώ.
Αυτό έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή, στην κοινή συνέντευξη τύπου Βαρουφάκη – Ντάϊσελμπλουμ που όταν άκουσε την θέση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών για κατάργηση του προσβλητικού για την χώρα μας κλιμακίου της Τρόικα, το οποίο αποτελείτο από υπαλλήλους των τριών θεσμικών οργάνων ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ που είχαν το δικαίωμα, να εισβάλουν στα υπουργεία και να υπαγορεύουν στους υπουργούς ποια μέτρα έπρεπε να λάβουν και ποια όχι, αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος.
Ήταν η προειδοποίηση, το μήνυμα αν θέλετε, που έστειλε η Ελλάδα προς τους εταίρους – δανειστές της και το οποίο σαφέστατα έλεγε: «Είμαστε κυρίαρχη χώρα κι όχι αποικία, γι’ αυτό δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα αλλά θέτουμε προς συζήτηση τις δικές μας θέσεις πάνω στις οποίες από κοινού, θα λάβουμε αποφάσεις, ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές».
β) Ηττήθηκε κατά κράτος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Αυτό αποδείχθηκε ολοκάθαρα την Παρασκευή στο Eurogroup, με την άρνησή του να συμμετάσχει σε μία κοινή συζήτηση μεταξύ του Ντάϊσελμπλουμ, του Μοσκοβισί, της Λαγκάρντ και του Γιάννη Βαρουφάκη προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων η οποία θα οδηγούσε στην δημοσιοποίηση κοινής απόφασης, στην λύση του προβλήματος. Κι είδαμε το πρωτοφανές όσο και τραγελαφικό για διεθνή συνδιάσκεψη, να βρίσκονται σε διαφορετικά γραφείο οι Βαρουφάκης – Σόιμπλε και οι Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί – Λαγκάρντ, για τριάμισι περίπου ώρες, να πηγαίνουν από το ένα γραφείο στο άλλο, μεταφέροντας τις θέσεις των δύο υπουργών. Δεν τόλμησε την αντιπαράθεση με τον Βαρουφάκη ο Σόιμπλε και γιατί το γνωστικό του επίπεδο στον τομέα των Οικονομικών ήταν μικρότερο, αλλά και γιατί ίσως, κάποιος του είχε τραβήξει το αφτί και του επέβαλε να σταματήσει τις μαγκιές κατά της Ελλάδας. Ηττήθηκε λοιπόν ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε αφού δεν επικράτησαν τα σχέδια του. Αυτό όμως θα πρέπει η Ελληνική πλευρά να το λάβει υπόψη της για τις επόμενες διαπραγματεύσεις γιατί, όπως έχει δείξει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είναι εκδικητικός.
γ) Αποκαλύφθηκαν οι δυνατότητες καλών συμφωνιών που υπήρχαν μεταξύ εταίρων – δανειστών και Ελλάδας, αλλά που η προηγούμενη κυβέρνηση, για λόγους που πρέπει να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό, δεν επωφελήθηκε. Δέχθηκε τις καταστροφικές για τον απλό Έλληνα πολίτη επιλογές της Γερμανίας και τις εφήρμοσε με σκληρότητα, αδιαφορώντας αν χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούσαν, αν εκατομμύρια πολίτες έμεναν άνεργοι, αν εκατομμύρια Έλληνες οδηγήθηκαν στην απόλυτη φτώχεια, στην καταστροφή. Την Παρασκευή αποκαλύφθηκε, πως δεν υπήρχαν Κράτη ή λαοί που να εχθρεύονται την Ελλάδα αλλά ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα, που για δικούς τους λόγους, ήθελαν την Ελλάδα γονατισμένη, τον Ελληνικό λαό ανίκανο να αντιδράσει, ήθελαν να πετύχουν τους δικούς τους προσωπικούς στόχους. Γι’ αυτό, στο συμβούλιο του Eurogroup την Παρασκευή, πολλές χώρες μέσω των εκπροσώπων τους υπερασπίστηκαν τα δίκαια αιτήματα της Ελληνικής κυβέρνησης κι ελάχιστοι πολιτικάντηδες, προσπάθησαν, πάλι για δικούς τους, προσωπικούς ωφελιμιστικούς λόγους, να εμποδίσουν την επίτευξη συμφωνίας. Κατάλαβαν όμως οι πολίτες της Ευρώπης, πως μπορεί η Ευρώπη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, να επανεκκινήσει την οικονομία της προς όφελος όλων των κρατών – μελών, όχι γιατί υπήρξαν νέα δεδομένα, αλλά γιατί οι πολιτικοί ηγέτες, έδειξαν κι απέδειξαν πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν διάθεση να συζητούν, να σχεδιάζουν, να συναποφασίζουν, προς όφελος των λαών τους.
Κρατάμε από το Eurogroup της Παρασκευής την πρώτη θετική απόφαση που ελήφθη προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει, αργά αλλά σταθερά, βήμα προς βήμα, στην ανόρθωση της οικονομίας, στην ανακούφιση των πολιτών, στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Δεν θα ασχοληθούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος, που ακόμα επιμένουν στην τρομολαγνεία. Οι πολίτες πλέον χαρακτηρίζει αυτά τα φαντάσματα σαν αποτυχημένες αποκριάτικες φιγούρες που δεν μπορούν να προκαλέσουν γέλιο παρά μόνο λύπη. Λύπη γιατί παραμένουν αμετανόητα…


olympiada

Σχόλια