Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα τα κατάφερε

Μία συμφωνία που τη βρίσκει σε πολύ καλύτερη θέση, καθώς κατόρθωσε να κερδίσει χρόνο πέτυχε η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα τα κατάφερε», ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Τώρα που καταλάγιασε λίγο η σκόνη,
μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα τη συμφωνία -εάν πρόκειται πράγματι για μία συμφωνία που θα τη σώσει αύριο, κάτι που ορισμένοι αμφισβητούν. Και γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον προς το παρόν», αναφέρει ο Κρούγκμαν στο άρθρο του στους Νιου Γιορκ Τάιμς.
«Η βασική ενέργεια, πάντα, συμπεριλαμβάνει το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Το ερώτημα αυτές τις λίγες ημέρες ήταν αν οι Έλληνες μπορούν να εξαναγκαστούν σε μία συμφωνία για πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα υπό την απειλή να εξωθηθούν σε μία νέα κρίση», σημειώνει.
Σε άλλο σημείο του άρθρου, ο Κρούγκμαν επισημαίνει ότι τώρα η Ελλάδα απέφυγε μία πιστωτική κρίση και το χειρότερο να κλείσει η ΕΚΤ τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες.
«Το επόμενο βήμα θα γίνει σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιτύχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πώς θα το κάνει. Αλλά τίποτα από όσα σενέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση σε αυτό τον μελλοντικό γύρο. Ας υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουν πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%. Η Ελλάδα θα πει όχι, δεν έχει. Και μετά τι θα γίνει; Πριν από κάποια χρόνια, όταν πολλοί στην Ευρώποι πίστευαν στη λιτότητα, η Ελλάδα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει μεγαλύτερα αντίποινα μόνο από τη διατύπωση. Όχι όμως τώρα. Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει χαλαρότερους όρους για φέτους και να πάρει βαθιά ανάσα για να προετοιμαστεί για τη μεγάλη μάχη που θα έρθει σε τέσσερις μήνες. «Θα μπορούσε να είναι χειρότερα», καταλήγει.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.