«Mr. Grexit» : Μπλόφα της Μέρκελ τα περί… Grexit

Ο «Mr. Grexit» υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να επηρεάσει τις ελληνικές εκλογές - Θα ήταν τεράστια καταστροφή αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, τονίζει

«Μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα» χαρακτηρίζει τους δήθεν φόβους
για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος έχει επινοήσει και τον όρο «Grexit».
Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Handelszeitung ,ο 65χρονος Βίλεμ Μπούιτερ ερωτηθείς για την άποψη που διατυπώνουν κάποιοι πολιτικοί στο Βερολίνο ότι δήθεν σήμερα είναι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει την ευρωζώνη τονίζει : «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης», τονίζει ο Μπούιτερ. «Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα», τονίζει ο Βίλεμ Μπούιτερ, που θεωρείται εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων της Ευρώπης. Ο ολλανδο-αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «μια νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να απορρίψει τις συμφωνίες με την τρόικα και να αξιώσει ένα «κούρεμα» του χρέους με οποιοδήποτε κόστος. Ερωτηθείς αν οι άλλες χώρες μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ο Μπούιτερ υποστήριξε ότι «το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ό,τι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία». Ερωτηθείς αν η διαφαινόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα θα διευκολυνθεί από το ασθενέστερο ευρώ και τη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο Μπούιτερ σημειώνει : «Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν λίγο. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάκαμψης θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια, έως ότου η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση. Αυτό δεν μπορεί να «πωληθεί» πολιτικά.» Ο επικεφαλής επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup τονίζει ότι «σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να επηρεάσει τις ελληνικές εκλογές. Πάντως δεν μπορούν να κάνουν πολλά αν και θα αγοράσουν ομόλογα σε μεγάλη έκταση. Όσο γρηγορότερα η ΕΚΤ ανακοινώσει την αγορά ομολόγων τόσο το καλύτερο. Μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος της ΕΚΤ αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές» .


Σχόλια