Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Μίζες και στα Leopard 2....


Μίζες και στη συμφωνία για τα Leopard 2, αναφέρει η SZ
Η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στο σκάνδαλο των μιζών που καταβλήθηκαν από γερμανικές εταιρείες στο πλαίσιο ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «γερμανοί και έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξαν δωροδοκίες και στην πώληση των Leopard 2.
Επιπλέον εντόπισαν ένα περίπλοκο σύστημα πληρωμών». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω ενός και μόνο μεσάζοντα. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ευσταθίου, τον πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος δρούσε στην Αθήνα ως μεσάζοντας πολλών γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «για άρματα μάχης, πυραύλους και υποβρύχια ‘Made in Germany' δίνονταν μεγάλες μίζες σε στελέχη υπουργείων και στρατιωτικούς στην Αθήνα. Στο σύστημα αυτό, όπως δείχνουν έρευνες της SZ, του NDR (Βορειογερμανική Ραδιοφωνία) και του WDR (Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία), ήταν όλα οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι «πραγματοποιήθηκαν 165 πληρωμές σε 14 αξιωματούχους στην Ελλάδα» στις συμφωνίες για τα Leopard 2, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Asrad και σε μια παραγγελία υποβρυχίων. Η SZ σημειώνει ότι ο Π. Ευσταθίου εισέπραξε 42 εκατομμύρια ευρώ από τους γερμανούς συνέταιρούς τους στο διάστημα 2001-2011. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall ομολόγησε τις ευθύνες της στο σκάνδαλο δωροδοκιών κατά την πώληση του συστήματος Asrad, για το οποίο της επιβλήθηκε πρόστιμο 40 εκατομ. ευρώ. «Αντιθέτως, οι ερευνητικές αρχές δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη συμφωνία των Leopard 2, επειδή η υπόθεση του Asrad ήταν αισθητά μεγαλύτερη και η Rheinmetall συνέβαλε στη διαλεύκανση», σημειώνει τέλος το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.