Τα μασάνε τώρα οι Γερμανοί..έτοιμοι για κούρεμα χρέους... Ακούς Αντωνάκη..;;


«Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», εκτιμά η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση.
Όπως επισημαίνεται, «και στη Γερμανία συζητείται ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο: ένα νέο κούρεμα χρέους. Και αυτό συνεπάγεται απώλεια δισεκατομμυρίων για τους γερμανούς φορολογούμενους».
Το αίτημα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υποστηρίζεται πλέον μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η εφημερίδα και υπογραμμίζει: «Ο Τσίπρας έχει διάσημους υποστηρικτές, μάλιστα και στη Γερμανία. Αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου δημιουργούνται ασυνήθιστες συμμαχίες». Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και του Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW). Αμφότεροι τάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Η εφημερίδα επισημαίνει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων βρίσκεται πλέον στις «πλάτες» του επίσημου τομέα. «Τα φθηνά δάνεια δεν αποτελούν διαρκή λύση», εκτιμά η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι «σημαντικό μέρος των δανείων -όπως τα δισεκατομμύρια από τον μηχανισμό σταθερότητας EFSF- μπορεί να είναι τώρα εξαιρετικά φθηνά. Ωστόσο, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα βάση συμφωνιών με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι τα -εξαιρετικά χαμηλά αυτό το διάστημα- επιτόκια, η ελληνική οικονομία θα απειληθεί σοβαρά. «Ειδικοί επιμένουν σε νέα απομείωση του χρέους και επειδή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ακινητοποιήσει για χρόνια την Ελλάδα. (…) Το κούρεμα θα μπορούσε να τερματίσει αυτή τη δυσχερή διαδικασία», σημειώνει κλείνοντας η Zeit.

Σχόλια