ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Εκατομμύρια Ελληνες πολίτες στις κάλπες… Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα άνοιξαν 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Την ίδια στιγμή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των exit polls.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Οσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.
Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.
Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.
Μάθετε πού ψηφίζετε με ένα κλικ
Οσοι εκλογείς δεν γνωρίζουν ακόμη σε πιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν μπορούν να το πληροφορηθούν με ένα κλικ από υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, στην εφαρμογή διατίθεται και χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του κέντρου.
Ολοι οι εκλογείς, πληκτρολογώντας απλά το επώνυμό τους και τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός τους, του ονόματος του πατέρα τους και της μητέρας τους, καθώς και το έτος γέννησής τους, μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις αυριανές εκλογές, με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Δείτε την εφαρμογή ΕΔΩ
Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε
Ολοι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες, δύο στις περιφέρειες που εκλέγουν 4 έως 7 βουλευτές, τρεις σταυρούς για περιφέρειες με 8 έως 12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

hellasforce.com

Σχόλια