Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το NATO αποσταθεροποιεί τη Βαλτική και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια


Το NATO αποσταθεροποιεί τη Βαλτική και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλειαΗ συσσώρευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη είναι εχθρική και αποσταθεροποιεί τη Βαλτική, κάποτε την ασφαλέστερη περιοχή στην Ευρώπη, τόνισε ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας από την άλλη, κατηγόρησε τη Μόσχα για τη διεξαγωγή επιθετικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ συνεχίστηκε τη Δευτέρα, λίγο πριν την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα. Φέρνοντας περισσότερα όπλα στην Ανατολική Ευρώπη, μερικά από αυτά με εξαιρετικά καταστροφική δύναμη, η Βορειοατλαντική Συμμαχία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, είπε στο Interfax ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Τι κάνουν ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Philip Breedlove και οι όμοιοί του; Προσπαθούν να ταρακουνήσουν την πιο σταθερή περιοχή στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Ευρώπης. Αυτές οι ατελείωτες στρατιωτικές ασκήσεις, αλλάζοντας τη βάση των αεροσκαφών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στις χώρες της Βαλτικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πολύ αρνητική», είπε.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των πολιτών της» από κάθε πιθανή απειλή. Πρόσθεσε ότι η απάντηση της Μόσχας στις «εχθρικές ενέργειες» της συμμαχίας δεν θα οδηγήσει σε «παράλογη αντιπαράθεση, η οποία θα την κάνει μόνο να εμφανιστεί ως εχθρός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως θέλουν να επιτύχουν».
Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια μαζική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα κράτη της Βαλτικής και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, αφότου η κρίση στην Ουκρανία είδε τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον να βουτούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες. Η συμμαχία υποστηρίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις αντίστοιχες κυβερνήσεις της προστασίας του ΝΑΤΟ από μια επίθεση από τη Ρωσία.
Την προσπάθεια επαίνεσε τη Δευτέρα ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες για την επικείμενη υπουργική σύνοδο. «Έχουμε ήδη ενισχύσει την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας μας. Έχουμε πέντε φορές περισσότερα αεροπλάνα στον αέρα. Οι δυνάμεις μας ξεκινούν μια άσκηση κάθε δύο ημέρες. Και έχουμε επίσης αυξήσει τον αριθμό των πλοίων στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Stoltenberg πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλτικής, παραπονέθηκαν για την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορά τους. Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία διεξάγει αυτές τις ασκήσεις σε διεθνή εναέριο χώρο και ύδατα και δεν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. Ισχυρίστηκε ότι το κάνει αυτό με έναν επιθετικό τρόπο, εν μέρει λόγω της γειτνίασης με τα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής της συμμαχίας δεν ανέφερε το γεγονός ότι και οι τρεις βαλτικές πολιτείες έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία, οπότε οι ρωσικές ασκήσεις της Βαλτικής είναι τόσο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όσο είναι στου ΝΑΤΟ. Αυτή η εγγύτητα οφείλεται στην πολιτική επέκτασης της συμμαχίας των τελευταίων δεκαετιών, την οποία ο Stoltenberg ονομάζει «πετυχημένη».
Η Μόσχα θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της ως επιθετική και παραβίαση των μεταψυχροπλεμικών συμφωνιών. Θέλει η συμμαχία να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν θα δώσει αυτές τις εγγυήσεις.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορούμε να εγγυηθούμε – δεν θέλουμε να δώσουμε αυτό το είδος της εγγύησης – επειδή βασίζουμε τις πολιτικές μας στην πολιτική ανοικτών θυρών. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε.
Το ΝΑΤΟ διέκοψε κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης και έκτοτε κατηγορεί τη Μόσχα για την αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε περιοχές ανταρτοκρατούμενες στην ανατολική Ουκρανία. Η συμμαχία συνήθως δεν παρέχει καμία απόδειξη αυτών των κατηγοριών και δεν ενοχλείται από τις αναφορές που προέρχονται από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Η Μόσχα πιστεύει ότι η συμμαχία χρησιμοποιεί τον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο και την απόσχιση της Κριμαίας ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τη μεγαλύτερη δαπάνη από τα μέλη της συμμαχίας.
hellasforce

Σχόλια