Παλαιστίνιος υπουργός νεκρός..από ισραηλινούς στρατιώτες..


Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως παλαιστίνιος υπουργός σκοτώθηκε έπειτα από ξυλοδαρμό από ισραηλινούς στρατιώτες. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη.
Ο Ζίαντ Αμπού Εϊν, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για το ζήτημα του εποικισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη, απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο από την περιοχή, το χωριό Τουρμουσίγια, αλλά εξέπνευσε καθ'οδόν προς τη γειτονική πόλη Ραμάλα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε πηγή των παλαιστινιακών Αρχών Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον φωτογράφο του Reuters, ο παλαιστίνιος υπουργός χτυπήθηκε, πιθανόν με γροθιά στον λαιμό κατά τη διάρκεια λογομαχίας με δύο από ισραηλινούς στρατιώτες.
Περίπου 100 ξένοι και παλαιστίνιοι ακτιβιστές της Επιτροπής ενάντια στο Τείχος και τους Εποικισμούς, μίας κυβερνητικής οργάνωσης διαμαρτυρίας της οποίας ήταν επικεφαλής ο Αμπού ΕΪν, μετέβαιναν σε περιοχή κοντά σε ισραηλινό οικισμό για να διαδηλώσουν και να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση όταν κλήθηκαν να σταματήσουν σε αυτοσχέδιο σημείο ελέγχου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Περίπου 15 ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις μαζί τους.
Σε ανακοίνωσή του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το «βάρβαρη πράξη, για την οποία δεν μπορούμε να σωπάσουμε και την οποία δεν μπορούμε να δεχτούμε».
Κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ο Αμπάς τόνισε ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα», αφού προηγηθεί έρευνα.
Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις συνθήκες του περιστατικού, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η οποία ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ένταση στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων κλιμακώνεται, έπειτα και από τον θάνατο δέκα Ισραηλινών και ενός ξένου υπηκόου σε παλαιστινιακές επιθέσεις. Περισσότεροι από 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την ίδια περίοδο, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για τις επιθέσεις.
Οι Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του υπουργού, ενώ νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών που φρουρούσαν εβραϊκό οικισμό έξω από την πόλη, σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων

Σχόλια