Τα μυστικά σχέδια Σαμαρά και δανειστών...

Ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου πιέζει ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου που επεξεργάζεται κάθε είδους πιθανό ελιγμό και σενάριο, προκειμένου η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, κάτι που το φοβούνται ιδιαίτερα.
Άλλα σχέδια σε Μαξίμου, άλλα σχέδια σε Ευρώπη

Μετά την άκαρπη δεύτερη ψηφοφορία υπάρχουν πληροφορίες για εντυπωσιακό ελιγμό από τον Αντώνη Σαμαρά που θα οδηγήσει κι άλλους βουλευτές και ιδιαίτερα εκείνους της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά την κομματική γραμμή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς με μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία χρονικά τοποθετείται το πιθανότερο την Κυριακή, θα επιδιώξει να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένος για τον χρόνο των εκλογών μέσα στο 2015, τις οποίες δεν αποκλείεται να τις επισπεύσει και να μην γίνουν στο τέλος του 2015, αλλά ενδεχομένως στα μισά του έτους.
Παράλληλα, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογεί πέρα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ένα πιο αναλογικό σύστημα - πάγιο αίτημα της ΔΗΜΑΡ - και σε ένα σύστημα που να επιτρέπει ακόμα και στη ΔΗΜΑΡ με τα τόσο μικρά ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις να μπει στη Βουλή.
Αυτή η ανάσα στη ΔΗΜΑΡ μπορεί να οδηγήσει πολλούς βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας και μαζί με αυτούς να συμπαρασυρθούν και βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, τα ποσοστά των οποίων στις δημοσκοπήσεις είναι οριακά για είσοδο στη Βουλή.
Και οι δανειστές ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια
Δεν είναι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου που ετοιμάζουν σχέδια, προκειμένου να βρεθούν οι 180 βουλευτές. Την ίδια ώρα και στις Βρυξέλλες, οι δανειστές έχουν ήδη στα συρτάρια τους σχέδια σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη για την Ελλάδα κυρίως με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, το Εuro-insight που επκαλείται ευρωπαίους αξιωματούχος επισημαίνει πως υπάρχει ήδη σχέδιο Β, που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, σε περίπτωση απρόβλεπτων και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Σημειώνει μάλιστα, πως οι χώρες που τηρούν από την αρχή σκληρή γραμμή, όπως η Γερμανία δεν θα δώσουν νέα παράταση πέρα από το δίμηνο, προκειμένου να πιέσουν ασφυκτικά και τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον επικρατήσει στις πρόωρες εκλογές.
Η ανησυχία πάντως για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι έκδηλη και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς οι συσκέψεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να αποτραπεί ένα νέο "στέγνωμα" της αγοράς.
Όσο διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα, οι ξένοι επενδυτές δεν πατούν το πόδι τους στην Ελλάδα και έτσι οι τράπεζες επιβαρύνονται από την κάλυψη της έκδοσης γραμματίων, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά δεν ρίχνονται στην αγορά, δεν δίνονται δάνεια και επανέρχεται το γνωστό πρόβλημα της ρευστότητας.

Σχόλια