Να ποιους σώσαμε....με τα λεφτά μας, με το υστέρημα μας..αυτό είναι το success story..

Ένα όνομα στη λίστα είναι τονισμένο..
O ανωτέρω πίνακας κυκλοφόρησε από την Barclays, τον Ιούνιο του 2011 και απεικονίζει τους Top 40 κατόχους του ελληνικού χρέους..


Eurobank EFG ( European Financial Group ) είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κάτοχος ομολόγων του του ελληνικού Δημοσίου
Μόνο οι κρατικές τράπεζες και οι διεθνείς δανειστές, όπως η ΕΚΤ...
κατέχουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα. 
Ποια είναι τελικά η Eurobank EFG; Λοιπόν, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας τραπεζών κάτω από το όνομα της European Financial Group EFG, η οποία είναι μια εταιρία εγγεγραμμένη στο Λουξεμβούργο. Άρα αυτοί είναι στο Λουξεμβούργο; Στην πραγματικότητα, όχι. Η καρδιά της ομάδας είναι η EFG Bank, μια ελβετική ιδιωτική τράπεζα. Είναι Ελβετοί..; Όχι ακριβώς... Η τράπεζα κατά 40% ανήκει στην ελληνική οικογένεια Λάτση, η περιουσία της οποίας είναι υπό την διαχείριση του Σπύρου Λάτση.
Έτσι, όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν υποστεί μείωση στους μισθούς τους, οι συντάξεις τους έχουν συρρικνωθεί και βλέπουν τα περουσιακά στοχεία  του έθνους να έχουν πωληθεί, στην ουσία θα βοηθήσουν να προστατευθεί η επένδυση του Λάτση στο ελληνικό χρέος. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank EFG Bank κατέχει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Η τράπεζα είχε συστήσει ένα ειδικό ταμείο το 2009, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ειδικά για να αγοράζουν ελληνικό χρέος.
Η EFG ήταν, επίσης, ο κάτοχος των ομολόγων της Anglo Irish Bank. Έτσι, όχι μία αλλά δύο ομάδες ευρωπαίων φορολογουμένων έχουν «προστασία» των επενδύσεων του χρέους της EFG.
Όλα αυτά γίνονται πιο ενδιαφέροντα όταν πάμε ένα βήμα πίσω και συνειδητοποιήσουμε ότι η EFG δεν είναι μόνο ένας κάτοχος ομολόγων, αλλά και μία από τις τράπεζες που διασώθηκαν.  

Το παρακλαδι της EFG, η  EFG Ergasias είναι μία από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ για την επιβίωσή της.. ....

Σχόλια