Το «ηλεκτρονικό» όπλο του IS.. με διακομιστές (server) στις ΗΠΑ


Η ριζοσπαστικοποίηση μέσω διαδικτύου δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Καμία άλλη τρομοκρατική οργάνωση όμως δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το ίντερνετ, όσο το Iσλαμικό Kράτος.
Στην ιστοσελίδα του IS θα βρει κανείς χιλιάδες προπαγανδιστικά βίντεο, συνήθως σε ποιότητα HD. Η τεχνική επεξεργασία τους μάλιστα είναι τις περισσότερες φορές τόσο καλή, που θυμίζουν....
μουσικά βίντεο του MTV και χολιγουντιανές παραγωγές. Όπως σημειώνει ο ειδικός σε θέματα Ισλάμ, Γκίντο Στάινμπεργκ: «Το Ισλαμικό Κράτος έδειχνε ανέκαθεν έναν ιδιαίτερο επαγγελματισμό όσον αφορά τη χρήση των ΜΜΕ. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που από το 2013 οι περισσότεροι ξένοι απορροφώνται από το IS και όχι από άλλες οργανώσεις».
Όπως εκτιμά ο ειδικός και συγγραφέας του βιβλίου «Οι γερμανοί μαχητές της Αλ Κάιντα», το Ισλαμικό Κράτος προσελκύει νέα μέλη κυρίως μέσω προσωπικών επαφών. Στο πεδίο της ριζοσπαστικοποίησής τους όμως, όπως λέει, το ίντερνετ διαδραματίζει έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο: «Υπάρχει μια τομή η οποία έγινε πιθανότατα το 2011. Έκτοτε κυριαρχούν τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το προτέρημά τους για τρομοκρατικές οργανώσεις είναι το γεγονός ότι ελέγχονται εξαιρετικά δύσκολα».
Ανανέωση ανά λεπτό
Το Ισλαμικό Κράτος προσελκύει νέα μέλη κυρίως μέσω προσωπικών επαφών
Εν τω μεταξύ τα βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι σύνδεσμοι που οδηγούν σε αυτά, απομακρύνονται σχετικά γρήγορα από τους διαχειριστές. Σε άλλες ιστοσελίδες όμως η προπαγάνδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Το Ισλαμικό Κράτος προσελκύει νέα μέλη κυρίως μέσω προσωπικών επαφών Η ιστοσελίδα του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβάνει χιλιάδες υποσελίδες οι οποίες ανανεώνονται, ορισμένες φορές, ανά λεπτό. Περιέχονται προπαγανδιστικά κείμενα, ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες αλλά και βίντεο, με πραγματικές σκηνές βίας και αγγλικούς υπότιτλους, που έχουν εν μέρει σκηνοθετηθεί. Επίσης, κάθε επαρχία του IS έχει τον δικό της τομέα όπου καταχωρούνται τοπικά νέα.
Η πλοήγηση στη σελίδα είναι δυνατή μόνον για τους γνώστες της αραβικής γλώσσας. Παρόλα αυτά όμως, οι σύνδεσμοι που οδηγούν στα βίντεο, διαδίδονται σαν αστραπή. Η ιστοσελίδα του IS δίνει την εντύπωση ενός εξ΄ αποστάσεως πανεπιστημίου για τζιχαντιστές.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα είναι αξιοσημείωτο ότι η σελίδα δεν έχει ακόμη μπλοκαριστεί. Ακόμη και στη Γερμανία είναι ελεύθερα προσβάσιμη.
Στις ΗΠΑ μέρος των server
Τα βίντεο διαδίδονται σαν αστραπήΤα βίντεο διαδίδονται σαν αστραπή
Το domain του Ισλαμικού Κράτους έχει καταχωρηθεί από την αμερικανική επιχείρηση eNom, όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια θυγατρική της Rightside με έδρα το Σιάτλ. Ο εκπρόσωπός αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη και περιορίστηκε στην εξής γραπτή δήλωση:
«Λυπάμαι που αυτή τη φορά δεν θα έχω τη χαρά να συνομιλήσω μαζί σας. Μπορούμε όμως να σας μεταφέρουμε ότι όσον αφορά παράνομες δραστηριότητες των πελατών μας, η εταιρεία συνεργάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τις αρχές ασφαλείας».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πολλά από τα αρχεία βίντεο του IS βρίσκονται σε server ενός Ινστιτούτου στην Καλιφόρνια που επίσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί δημόσια.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι ότι η ηλεκτρονική προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Τεχνικά θα ήταν πολύ εύκολο να μπει ένα τέλος σε αυτό ή τουλάχιστον να περιοριστεί, εντός ολίγων λεπτών.
Jürgen Stryjak (SWR) / Κώστας Συμεωνίδης

Σχόλια