Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επισπεύδουν οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρος–Ελλάδα–Αίγυπτος


Την ταχεία προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών αποφάσισαν Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος, όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών που διεξήχθη το πρωί στο Κάιρο.
Με μια τριπλή χειραψία επισφραγίστηκε η τριμερής συνάντηση του Καΐρου με την ομώνυμη κοινή διακήρυξη, η οποία καλεί σε έναρξη διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών που δεν το έχουν πράξει.

Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει όλες τις έρευνες και ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Γίνεται επίσης αναφορά για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου.
Η διακήρυξη περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο μεσανατολικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ισλαμικού κράτους. Και οι τρείς ηγέτες έκαναν λόγο για ιστορική στιγμή και μια συνάντηση που τη χρωστούσαν στην ιστορία.
Νίκος Αναστασιάδης, Αντώνης Σαμαράς και Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπογράμμισαν τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Παράλληλα, καλούν την Άγκυρα να τερματίσει τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποφεύγοντας παράλληλα παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.
Η διάρκειας περίπου μίας ώρας, τριμερής συνάντηση που διεξήχθη στην παρουσία των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ακολούθησε κοινή διάσκεψη τύπου.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε κατ” ιδίαν, χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο.
Μετά τη Σύνοδο, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών, χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια, οι τρεις ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιστρέψει στην Κύπρο απόψε. sigmalive

hellasforce.com

Σχόλια